Rebeller från Fria syriska armén vid en bombad byggnad i Aleppo tidigare i veckan. Foto: Scanpix

Syriska rebellerna har lämnat viktig stadsdel

Rebellerna uppger att de planerar motattack
2:08 min

I Syrien har rebellerna i Fria syriska armén nu bekräftat att de i dag retirerat från frontområdet Saladin i Aleppo. Enligt en av rebellernas talesmän har man dragit sig tillbaka för att förbereda en motattack.

De två gator i Saladin som under flera dygn utgjort fronten i striderna i Aleppo har i dag övergivits av den Fria Syriska Armén. Rebellerna har dragit sig tillbaka till närliggande stadsdelar.

Men Wassel Ayoub, en av de militära ledarna för Fria syriska armén, säger till flera medier att tillbakadragandet bara är taktiskt och tillfälligt. Rebellerna förbereder en rejäl motattack, heter det. Men, erkänner Ayoub, man hade svårt att hantera det intensiva bombardemanget från regeringsstyrkorna, både luftangreppen och artillerielden. Särskilt då regimstyrkornas användande av termobariska bomber som skapar en kraftig tryckvåg och en vägg av eld för att fånga motståndare särskilt i avgränsade områden och gränder.

Bilder från Saladin visar ett område ej längre beboeligt, med utbrunna bilar på gatorna, omkullvälta el-och telestolpar och alla dessa sönderskjutna hus, vissa pulveriserade i sönderrasade högar.

Rebellerna håller fortfarande flera områden i Aleppo, men striderna är intensiva och regimstyrkornas fördel är stridsplan och helikoptrar.

Också på andra håll i Syrien rasar strider, i Daraa och Idlib har civila bostadsområden och misstänkta rebellfästen attackerats från luften. I flera av Damaskus förorter rapporteras om sammandrabbningar på marken.

Och i just Damaskus har president Bashar al-Assad utsett en ny premiärminister efter avhoppade Riyad Hijab, den nya premiärministern Wael al-Halqi har tidigare varit hälsominister.

Iran, Assad-regimens troget allierade, står i dag värd för ett toppmöte om krisen i Syrien, inga västländer deltar, men väl Ryssland, Pakistan, Afghanistan och Irak.

Målet är enligt Iran att få till ett eldupphör och en nationell dialog för att lösa konflikten utan ytterligare blodspillan. Alla sådana försök hittills har dock misslyckats och varken oppositionen eller regimen har visat sig särskilt intresserade av att respektera tidigare utlysta vapenvilor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".