Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Gängledare får skatta för kriminell verksamhet

Kriminella skyldiga 4 miljoner i skatt
1:29 min

Kammarrätten ger Skatteverket rätt att skönstaxera en 29-årig gängledare i Malmö för nästan en halv miljon kronor som han misstänks ha fått för tjänster åt en man som dömts för mångmiljonbedrägerier. Att pengarna från början kommer från brottslig verksamhet spelar inget roll.

Skatteverkets Pia Bergman är nöjd med domen.

– Det viktigaste är att man inte kan skylla ifrån sig på kriminell verksamhet eller på annan verksamhet, och på så sätt smita den skatt som man faktiskt ska betala på de inkomster som man har, säger hon.

Skatteverket började specialgranska 29-åringen efter beslut från regionala underrättelsecentrat i Skåne. De fann att han hade pengar på sitt bankkonto som de inte hittade någon naturlig förklaring till att han skulle fått annat än genom att utföra tjänster. Sannolikt genom att driva in pengar och agera livvakt åt en dömd mångmiljonbedragare.

Men egentligen spelar det ingen roll vad han gjort.

– Så länge vad det är som vi kan se beskattningsbar inkomst så spelar det ingen roll, säger Pia Bergman vid Skatteverket.

Fallet är ett resultat av Skatteverkets stora granskning sedan drygt tre och ett halvt år tillbaka där krafttaget mot grovt kriminella gäng bara är en del. Även svartarbete och annan ekonomisk brottslighet omfattas av granskningen som totalt har upptäckt nästan 4 miljarder kronor som gått till beskattning.

Över 1600 företag och nästan 1300 privatpersoner har hittills granskats i satsningen som kommer pågå åtminstone till och med år 2013.

– Det är sorgligt att det är så många företag som ägnar sig åt ekonomisk brottslighet av den grövre varianten, säger Pia Bergman.

– Samtidigt är det väldigt positivt att vi hittar dem och har en möjlighet att stoppa deras framfart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".