1 av 3
Ronja Töyrö tillhör en minoritet, men en minoritet på frammarsch. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
2 av 3
Harry Rantakyrö. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio
3 av 3
Eira Andersson. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio

Machokulturen i gruvan på väg att gå i graven

Gruvarbetare: "Jag har fått mycket hårdare skämt"
2:12 min

Machokulturen bland gruvarbetare kan vara ett hinder för utveckling av gruvsektorn visar en ny avhandling från Luleå tekniska universitet. Nu satsar gruvbolagen på att få in fler kvinnor för att göra gruvorna säkrare.

– Vissa kanske har lite svårare för att det kommer små tjejer nu som ska klara av samma arbete som de gör, men de lär sig nog också det tillslut, säger Ronja Töyrä som jobbar 775 meter ner i Kirunagruvan.

Men tror du att man som tjej blir lite mer macho?

– Mina kompisar berättar att jag fått mycket hårdare skämt.

På vilket sätt då?

– Det vet jag inte, jag märker inte själv av det. Men de säger det.

Ronja Töyrä är 21 år, jobbar med att reparera borraggregat och har förlorat ett finger till industrin redan under tiden på LKAB-gymnasiet i Gällivare. Hon är en av få kvinnor på LKAB som jobbar under jord i gruvan även om antalet fördubblats de senaste åren.

Länge var andelen låga fyra procent men i dag är den uppe i åtta procent. Totalt i produktionen har LKAB i dag 13 procent kvinnor men man siktar på att så småningom nå 40 procent.

Kvinnorna behöver bli fler i gruvorna, säger Harry Rantakyrö, personalspecialist hos Northland som är i full färd med att rekrytera personal till nya gruvan i Pajala.

– Det blir ett bättre klimat och framförallt så tänker kvinnorna mer på säkerheten. Det är mycket från den gamla tiden att man fått den där machostämpeln på sig och det försöker vi tvätta bort nu så gott vi kan, säger Harry Rantakyrö.

Det är gruvbolagens strävan mot en mer högteknologisk och säkerhetsmedveten gruva som många gånger krockar med en manlig industriarbetarkultur där kompetensen traditionellt är förknippad med hårt kroppsarbete, visar forskaren Eira Anderssons avhandling.

Men att enbart förlita sig till att fler kvinnor ska förändra kulturen i gruvan är att förenkla bilden tror.

– Det handlar inte bara om jämställdhet, att vi vill öppna upp för kvinnor utan det handlar om att vi vill ha en säkrare och bättre arbetsmiljö som vi alla kan trivas i.

– Jag tror att den typen av personliga motiv måste man jobba med istället för att aggressivt gå ut med att bara rikta in kampanjer för fler kvinnor på mansdominerade industriarbetsplatser, säger Eira Andersson.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".