Foto: Charlie Riedel/Scanpix.

Volontärerna kan bli arvet efter London-OS

Nya frivilliga anmäler sig varje dag
2:09 min

London-OS har varit totalt beroende av de tiotusentals frivilliga som arbetat under spelen. I stadsdelen Newham, där Olympiaområdet ligger, hoppas nu lokalpolitikerna att volontärarbetet blir det stora arvet och det som blir kvar efter att alla idrottare åkt hem och arenorna tömts.

– Det ligger i blodet att hjälpa, säger 20-åringen och det ser bra ut på mitt CV, säger Malcolm Koroma som hjälper vilsna idrottsturister till rätta utanför Olympiastadion.

Arvet efter OS har diskuterats länge och intensivt. Ska spelen ge fart åt ekonomin? Tecknen på det är än så länge få. Snarare fortsätter nedgången även om regeringen tror att i längden kommer de brittiska OS-framgångarna att ge ekonomiska vinster.

Spelen skulle också få britterna att röra på sig. En miljon fler skulle börja idrotta. Men snarare minskar sportandet. Idrottsplatser stänger, skolidrotten får krympande anslag och elitsatsningarna inför spelen kanske också måste minska.

Här i stadsdelen Newham, i skuggan av Olympiastadion, hoppas politikerna på ett helt annat arv. Att alla de frivilliga som rekryterades inför OS blir kvar.

Newham har länge haft volontärer som obetalt hjälpt till med läxläsning på biblioteken, parkarbete, som sällskap åt ensamma med mera. Efter kravallerna för precis ett år var många med och städade upp.

OS betydde att listan på frivilliga att ringa växte från 300 till 8 000 och förhoppningen nu är att det inte bara var idrottsfesten som lockade.

– Vi måste odla engagemanget. Varje dag anmäler sig fler frivilliga, trots att spelen snart är slut, säger Nancy Whiskin.

Malcolm Koroma kommer att fortsätta - tills han slutar andas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".