Rekordböter för Google-spårning i USA

Har ingått avtal om att inte vilseleda
1:30 min

Webbföretaget Google har dömts att betala 150 miljoner kronor av en amerikansk myndighet för konsumentskydd. Google har gått med på att betala rekordböterna eftersom man använt program som spårar vad folk som surfar med webbläsaren Safari besöker för sidor utan att tala om det och sen skickat skräddarsydda annonser.

- Google hade tidigare ingått ett avtal med oss där de de inte skulle vilseleda folk kring vilken information som samlas in eller hur den används, men för Safarianvändare gjorde de just detta, säger James Kohm, biträdande chef på konsumentmyndigheten Federal Trade Commission.

Deras nya version Google plus öppnade upp en smitväg för cookies, små program som följer var man surfar och sen skickar informationen vidare till företag för skräddarsydda annonser till utvalda målgrupper.

Federal Trade Commission har avtal med både Google och Facebook, som båda tjänar mycket pengar på att sälja kundinformation. Företagen lovar att under 20 år lämna återkommande rapporter till myndigheten om hur de skyddar folks integritet och låta utomstående experter sköta granskningen.

Google har tidigare lanserat en twitterkonkurent som automatiskt la ut alla g-mailkanvändares adresslistor för e-post till allmän beskådan.

Google säger att man nu ändrat sin kundinformation och ska ta bort annonscookies från safarianvändares smartmobiler, surfplattor och datorer.

Men rekordböterna på 150 miljoner kronor lär inte göra Google fattigt, andra kvartalet i år var omsättningen 82 miljarder kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".