USA:s utrikesminister Hillary Clinton tas emot av Nigerias president Goodluck Jonathan i Abuja. Foto: Wole Emmanuel/Scanpix.

Clinton: Boko Haram ett hot mot grannländerna

Clinton: Miklitärt svar på konflikten inte nog
2:27 min

Igår kväll besökte USA:s utrikesminister Hillary Clinton Nigeria, den sista anhalten på hennes rundresa i Afrika. I fokus för samtalen med president Goodluck Jonathan stod kampen mot islamistsekten Boko Haram som de senaste månaderna utfört flera blodiga attacker i Nigeria.

– Vi tar hotet från muslimska extremister på största allvar och försöker uppmana olika grupper till ömsesidig respekt så att vi på sikt kan lägga konflikterna bakom oss, sa president Goodluck Jonathan när han igår besökte centrala Nigeria.

Det var där, i staden Okene, som 19 personer dog tidigare i veckan när beväpnade män öppnade eld mot en kyrka i staden. Dagen därefter dog ytterligare tre personer i en skottlossning mot en militärpostering. Båda attentaten skylls nu på islamistgruppen Boko Haram. 

Jonathan höll sitt försoningsinriktade tal bara några timmar innan USA:s utrikesminister Hillary Clinton landade i Nigeria, dit hon kommit just med anledning av det ökade hotet från Boko Haram, en radikal islamisk sekt vars namn betyder "västerländsk utbildning är förbjuden”.

Gruppen har de senaste månaderna utfört flera attacker mot kyrkor och polisstationer i norra Nigeria, och hundratals människor har dött. Många av dåden har också provocerat fram motattacker på oskyldiga muslimer.

Den nigerianska regeringen har fått kritik för att stå handlingsförlamade inför Boko Harams framfart, men de senaste veckorna har polisen gjort massarresteringar i de städer som drabbats av flest terrordåd.

President Goodluck Jonathan har också lovat att förstärka den militära närvaron i norr och USA har ökat sitt militära bistånd till Nigeria.

Hillary Clinton poängterade under sitt besök igår kväll att USA ser mycket allvarligt på utvecklingen, och att hotet från Boko Haram riskerar att destabilisera även grannländerna i norr, Niger och Chad.

Samtidigt betonade utrikesministern att ett militärt svar på konflikten i norr inte är nog. Många analytiker pekar på att de underliggande orsakerna till Boko Harams framväxt i norra Nigeria är fattigdom och påvra framtidsutsikter för de miljontals unga män som ligger i riskzonen för att rekryteras till gruppen.

Clinton hakade i den analysen när hon poängterade att en alltför hårdhänt militär reaktion på situationen i norr riskerar att i stället stärka Boko Haram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".