Egyptiska militärfordon på väg till gränsen mot norra Sinai. Foto: Scanpix.

Egypten trappar upp kampen mot militanta i Sinai

Israel berömmer egyptiska militärens ponuds
2:05 min

Egypten har skickat ytterligare hundratals soldater till Sinaihalvön mot gränsen till Israel och Gaza. Dessutom har både pansarvagnar och attackhelikoptrar satts in i det som bara kan beskrivas som en upptrappning av armén i Sinai.

Rader med långtradare med sandfärgade pansarvagnar på släpen. Dessutom attackhelikoptrar och ytterligare hundratals soldater.

Det råder ingen tvekan om att Egypten trappar upp kampen mot de militanta i norra Sinai efter rader av attacker mot militära vägkontroller och gränsposteringar. Droppen blev helgens av allt att döma mycket välkoordinerade attack som kostade 16 egyptiska gränssoldater livet.

Sedan dess har strider rasat mellan militär och militanta i omgångar, minst 20 vad regeringen kallar terrorister har dödats.

Den nyligen mer generöst öppnade gränsen till Gaza har stängts på obestämd tid, smugglingstunnlar förstörs eller plomberas. Gärningsmännen som dödade gränssoldaterna i söndags hade stöd från Gaza, det får Gazas befolkning nu betala för.

Hur den egyptiska regeringen agerar nu kan också få stor betydelse för relationerna med Israel. Muslimska brödraskapet i Egypten anklagade först Israel för att ligga bakom helgens attack, men relationen tycks sedan dess ha lappats ihop.

Israel har bland annat berömt Egyptens slagfärdiga jakt på terroristerna, och har samtidigt gett sitt godkännande till att Egypten, i strid med fredsavtalet med Israel, får skicka både fler soldater och tyngre vapen till norra Sinai.

Laglösheten har brett ut sig i Sinai efter Hosni Mubaraks fall, här finns al-Qaidasympatisörer, beduinstammar ilskna på Kairos negligerande av dem, anti-Israel-militanta, drogsmugglare och framförallt vapenhandlare. Det sistnämnda en lukrativ affärsidé som gjort många beduinstammar rika.

Israels försvarsminister Ehud Barak berömmer Egypten, säger att dess regering handlar med en sådan pondus som han inte kan påminna sig att landet tidigare gjort.

Om Egypten klarar utmaningen militanta i Sinai, kanske det kan vara början på en ny relation med grannlandet Israel.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".