Fältbiologerna protesterar mot Nordkalk. Foto: Håkan Erlandsson/SR Gotland.

Miljöprotester stoppar kalkbrytning på Gotland

"Mycket mycket ovanliga arter hotas"
3:02 min

På norra Gotland trappas konflikten upp kring Nordkalks nya kalkstenstäkt. Efter flera år av rättsliga vändor och överklaganden fick företaget i juli tillstånd att börja arbetet på platsen. Sedan dess har aktivister slagit läger på platsen eftersom de anser att flera rödlistade arter nu hotas liksom dricksvattnet i området. Nordkalk har därför tvingats stoppa arbetet.

Alva Snis Sigtryggsson från fältbiologerna är en av aktivisterna på plats.

– Folk har plockat fram picknickar och termosar och det är alla generationer som sitter här, så även om vi ska stoppa en maskin så är det väldigt trevlig stämning.

Med vilken rätt gör ni det här? Ni har ju inte lagen på er sida?

– Det är ju så att Nordkalk har rätt att göra det här, tyvärr så bygger det på att lagen inte fungerar säger vi.

I början av juli i år fick Nordkalk tillstånd att öppna den nya kalkstenstäkten i på Norra Gotland. Men protesterna växer nu alltså och Naturvårdsverket har överklagat beslutet till Högsta domstolen.

Christer Mild är biolog på naturvårdsverket och han har arbetat med det här ärendet ända sedan 2006 då Nordkalk inledde planerna på den nya täkten.

– Det här området har oerhört höga naturvärden. Det är också internationellt höga naturvärden med förekomster av mycket, mycket ovanliga arter och naturtyper, säger han.

Efter att ha gjort två tillsynsbesök i området konstaterade Länsstyrelsen i veckan att Nordkalk brutit mot Mark- och miljööverdomstolens dom. Anna-Lena Fritz är chef vid länsstyrelsen på Gotland.

– Vi har fått väldigt mycket påringningar från miljöorganisationer om att det pågår förstörelse där uppe när det gäller transportvägen och den här avverkningen som har utförts för transportvägen och bandet som ska fram, säger hon.

Nordkalk har nu lämnat in ett kontrollprogram till Länsstyrelsen för anläggningen av transportbandet till täkten. Nordkalks projektledare, Håkan Pihl, ser allvarligt på att aktivister nu stör deras arbete på platsen och hotar med att kräva aktivisterna på skadestånd.

– Det är faktiskt så att vi har fullständigt laglig rätt för det vi gör och för de arbeten som pågår där. Däremot har inte aktivisterna och motståndarna någon som helst rätt att vara där ute och stoppa det här arbetet, säger Håkan Phil på Nordkalk.

2009 tog regeringen bort den så kallade stoppregeln för täkter något som nu gör det möjligt för Nordkalk att bryta kalk i den här känsliga miljön, det menar Naturvårdsverket. I det här området finns två arter som på sikt riskerar att försvinna säger Christer Mild på verket.

– När man tog bort den här regeln så gjorde man det möjligt att förbise till exempel förekomsten av den håriga dolkstekeln och gaffelfibblan, trots täcktområden med större delen av världspopulationen av de här två arterna, säger Christer Mild.

Ekot har sökt miljöminister Lena Ek för en kommentar om hur hon tycker att skyddet av känsliga miljöer och arter fungerar sedan stoppregeln avskaffades, men hon har valt att inte medverka.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".