Lee Myong-Bak har som första sydkoreanska president besökt ögruppen Dokdo, eller Takeshima som den heter på japanska. Foto: Jung Yeon-je/Scanpix.

Japan och Sydkorea i konflikt om obebodda öar

Dispyten har pågått i årtionden
1:24 min

Ett diplomatiskt bråk har brutit ut mellan Japan och Sydkorea. Sydkoreas president Lee Myung-Bak besökte under dagen en omstridd ögrupp i Japanska havet vilket fått Japan att skicka hem sin ambassadör.

Den sydkoreanska presidenten Lee Myung-Bak besökte på fredagen en ögrupp som både Japan och Sydkorea gör territoriellt anspråk på.

Det är det första besöket någonsin av en sydkoreansk president till de steniga och praktiskt taget obebodda öarna som kallas för Dokdo på koreanska och Takeshima på japanska.

Japans utrikesminister Koichiro Gemba varnade redan innan besöket att det skulle få stora konsekvenser för ländernas relationer och att Japan skulle ge ett kraftigt svar på ett eventuellt besök.

Och så snart sydkoreanska medier rapporterat att presidenten var på plats på ön, kallades Japans ambassadör hem från Sydkorea.

Dispyten om ögruppens nationella tillhörighet har pågått i årtioenden, även om Sydkorea har kontrollerat öarna med en mindre kustbevakningsstation sedan 1954.

Japan och Sydkorea har mycket nära ekonomiska förbindelser men relationen präglas av historiska dispyter. Om fem dagar firar Sydkorea självständigheten från Japans 35 år långa kolonialstyre, som upplöstes när Japan kapitulerade i andra världskriget.

Den omstridda ögruppen omges av rika fiskevatten och tros också gömma stora resurser naturgas.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".