”EU kan skicka hem vitryska diplomater”

1:19 min

I går uttryckte USA sitt stöd för Sverige i den diplomatiska konflikten med Vitryssland. Och franska UD säger nu i ett uttalande att Frankrike stödjer svenska myndigheter, och uppmanar Vitryssland att återuppta sina diplomatiska förbindelser med Sverige.

I eftermiddag ska EU-ländernas Brysselambassadörer hålla ett speciellt möte om unionens förhållande till Vitryssland.

– Nu har man avbrutit semestrarna för de 27 ambassadörerna som sitter i EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik. Och det man ska diskutera är hur EU-länderna ska agera och svara som kollektiv i den här diplomatiska krisen som utvecklats mellan Vitryssland och Sverige, säger Patrik Holmström, Ekots utsände i Bryssel.

Vad kan man tänka sig för beslut?

– Den finns en rad möjligheter. Redan i dag har EU en lista med sanktioner mot vissa personer från Vitryssland och en möjlighet är att utöka den, till att dels omfatta fler personer och dels också utöka själva sanktionerna.

– Det har också pratats om att kalla hem alla EU-länders ambassadörer från Minsk, det är också en möjlighet. Och ytterst kan man också skicka hem vitryska diplomater från EU.

Hur vanligt är det att ambassadörerna samlas för sådana här möten?

– Den här kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik träffas väldigt regelbundet i normala fall, ibland flera gånger i veckan. Men just att man avbryter semestrarna på det här sättet hör inte direkt till vardagen. Och det säger något om hur allvarligt EU ser på den här utvecklingen.

Ekot

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista