Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Handeln har höga förväntningar på skolstarten

Vanligast att handla för 1 000–5 000 kronor
1:40 min

Kläder, ryggsäck, papper och pennor, det är något av vad man kan behöva då skolan snart börjar igen. Och siffror som Svensk Handel har tagit fram visar att nästan en fjärdedel av butikerna tror att konsumenterna kommer att spendera mer pengar på skolstarten i år än förra året.

Utanför en butik i Stockholm träffar Ekot Ebba Bryntesson och frågar vad hon behöver inför skolstarten.

– Tröja och byxor och kjolar, eller mamma sa att jag skulle hitta lite nya, lite större kläder till nästa år, klänningar och sånt för min lillasyster har fler klänningar än jag, säger hon.

Hur känns det då inför att skolan börjar?

– Det är bra, jag saknar faktiskt skolan lite.

Ebba och hennes farmor Margareta Bryntesson är inte de enda som är ute och handlar inför skolstarten. Svensk Handel har frågat både butiker och konsumenter hur mycket de kommer att spendera inför det nya läsåret och bägge grupper tror på en ökning.

Inom handeln tror 23 procent att konsumenterna kommer att lägga ut mer pengar än i fjol på skolstarten, och bland konsumenterna själva tror en tredjedel att de kommer att spendera extra. Vanligast är att handla för mellan 1000 och 5000 kronor.

Helene Svanholm är projektledare på Svensk Handel. Hon säger att en viss optimism nu börjar synas i branschen.

– Det vi ser är ju att handeln ökar, om än försiktigt. Det är ju fortfarande tuffa tider inom handeln, men vi ser att det går i en positiv riktning, säger hon.

I ett varuhus i Stockholm träffar jag Mari Lindqvist och sonen Wilmer.

Vad är ni ute efter att skaffa idag?

Först och främst en skolväska, en ryggsäck.

Har ni någon aning om hur mycket pengar ni kommer att lägga på den nya säsongen?

– Oj, nej, men det blir nog, ja, ett par tusenlappar i alla fall, säger Mari Lindqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".