Ett begravningståg för en soldat från Fria syriska armén går genom staden Marea, strax utanför Aleppo. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.

USA skärper Syriensanktioner – rebeller får stöd

Människor köande för bröd blev de senaste offren
2:05 min

USA kommer att ytterligare skärpa sina sanktioner mot regimen i Syrien – och Storbritannien ökar sitt stöd till oppositionen. Rebellerna som i går övergav stridsfronten i Salaheddin-området i Aleppo lovar att samla sig för en motattack, men många civila ser nu Aleppo som förlorat för rebellerna och flyr i massor.

En artilleriattack mot ett bageri: Människor köande för bröd blev de senaste offren i regeringsarméns offensiv. Ett tiotal döda, flera av dem barn.

Händelsen inträffade i stadsdelen Tareq al-bab i Aleppo.

Annars är överfyllda bilar med bohag och tillhörigheter som i långa rader lämnar Syriens största stad i dag en vanlig syn. Civila rädda för vad som nu ska hända.

När rebellerna övergav Salaheddin i går gick armésoldater och Shabiamilis från hus till hus i området för att letade efter kvarvarande rebeller. Många civila fruktar att de ska anklagas för att stödja rebellerna, trots att de inget med striderna har att göra.

Fria Syriska armén håller fortfarande områden i Aleppo, men förlusten av Salaheddin gav fri väg åt regeringsarmén in i stadens hjärta. Det var en strategiskt stor förlust.

Rebellerna säger att de laddar för en motoffensiv men mot en regeringsarmé med både stridsvagnar, stridsflyg och attackhelikoptrar, och med ett trytande ammunitionsförråd, spekuleras det i om inte hela Aleppo snart är förlorat för rebellerna – eller vunnet av regimstyrkorna, hur man nu väljer att se det.

Human Rights Watch, som haft ett undersökningsteam i området i en vecka, varnar för de stora risker som civila utsätts för. De vittnar själva om hur civila attackerats av tungt artilleri och helikoptrar och uppmanar regimen att visa hänsyn, och rebellerna att följa krigets lagar.

USA meddelade i dag att man ytterligare skärper sanktionerna mot regimen och dem som stödjer den, och Storbritannien satsar ytterligare fem miljoner pund, drygt 50 miljoner kronor, på oppositionsgrupper i Syrien.

Det är inte tal om vapenleverenser, utan om kommunikationsutrustning, skyddsvästar och sjukvårdsartiklar.

Kofi Annans tippade efterträdare som Arabförbundets och FN:s sändebud i Syrien är Algeriets förre utrikesminister Lakhdar Brahimi.

Kofi Annan lämnade ju uppdraget i besvikelse på bristande stöd och engagemang från omvärlden. Och Brahimi sa i dag att det allra viktigaste nu är att säkerhetsrådet kommer överens.

Något det hittills inte varit i närheten av.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".