280 000 är på flykt från striderna i östra Kongo. Här i Kibati, norr om Goma. Foto: Jerome Delay/Scanpix.

Striderna i Kongo drabbar civilbefolkningen hårt

Våldtäkter, plundring och en ökande rekrytering av barnsoldater
2:17 min

I östra Kongo drabbas nu allt fler civila av striderna mellan rebellgrupper och regeringsarmén och hundratusentals kongoleser har tvingats fly de senaste månaderna. I veckan hölls ännu ett resultatlöst toppmöte om hur våldet ska stoppas. Och den humanitära situationen blir allt värre.

– Vi märker hur våldet ökar, och mängder av människor har tvingats lämna sina hem utan hjälp, säger Internationella Röda Kors kommitténs Ananie Kulimushi på en knastrig telefonledning ifrån Goma.

De senaste tre månaderna har 250 000 människor tvingats lämna sina hem till följd av upptrappade strider i norra- och södra Kivuprovinsen där Kongo gränsar mot Uganda, Rwanda, Burundi och Tanzania.

– En del har varken mat eller vatten, en del lever i flyktingläger, vissa söker tak över huvudet i skolor och kyrkor medan andra tar sig till släktingar i Goma, provinshuvudstaden i norra Kivu.

Och förutom den nu tilltagande interna flyktingströmmen, så kommer allt tätare rapporter om våldtäkter, plundring och en ökande rekrytering av barnsoldater i regionen.

Östra Kongo har varit konfliktdrabbat under många år. Dels finns etniska motsättningar, exempelvis spänningar mellan hutuer och tutsier som lever kvar från inbördeskriget i grannlandet Rwanda på 90-talet.

Men det handlar också om territoriella anspråk och kampen om lukrativa gruvor i den mineralrika regionen.

Striderna pågår inte bara mellan den kongolesiska armén och rebellgruppen M23, som Kongos president Joseph Kabila menar får stöd av Rwanda, vilket tillbakavisats av Rwandas president Paul Kagame.

Nej, det finns många fler väpnade grupper i östra Kongo med varierande intressen, förklarar Ananie Kulimushi.

I veckan som gick misslyckades ledare från länder i regionen att enas om formerna för en gemensam fredsstyrka i östra Kongo.

Om fyra veckor görs ett nytt försök. Frågan är vilken skillnad den skulle kunna göra? Redan i dag har FN 20 000 anställda i Kongo.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".