Carl Bildt nöjd med stödet från EU

Utrikesminister Carl Bildt var mycket nöjd med utfallet av fredagens möte och han tror att stödet för Sverige bekymrar Minsk.

– Deras avsikt hade varit att göra detta bara riktat mot Sverige, utan några vidare effekter. Det har misslyckats. Nu har de orsakat en kris i relationen till både EU och USA, säger han till TT.

Vilka konkreta åtgärder som kan bli aktuella då EU ska se över sanktionerna mot Vitryssland i höst vill Bildt inte spekulera kring. Sedan tidigare har EU vidtagit åtgärder som innebär frysta tillgångar och reseförbud för ledande personer.

– Några förutsättningar för att lätta på det nu finns över huvud taget inte. Utan det är ju snarare en diskussion om ytterligare åtgärder.

Att EU-länderna nu kallar till sig de vitryska ambassadörerna är också en viktig markering enligt Bildt.

– För jag tror att en avsikt från vitrysk sida också har varit att splittra EU.

Jakub Swiecicki, forskare och Vitrysslandsexpert vid Utrikespolitiska institutet, menar att det tydliga stödet för Sverige är viktigt för den vitryska oppositionen.

– Jag tror att de oppositionella i Vitryssland applåderar det här, säger han.

Tidigare på fredagen uttryckte även Europarådet oro över situationen. Dess generalsekreterare Thorbjörn Jagland uppmanade vitryska myndigheter att upphäva beslutet om att dra in ackrediteringen för Sveriges ambassadör.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista