Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Finansprofil vill se mer bredd inom idrotten

"Måste skapa en kontinuitet även på små klubbar"
2:00 min

När herrlandslaget i går kvalificerade sig till OS-final i handboll innebar det att Sverige kommer att få minst åtta medaljer i London OS, och därmed når man det mål som SOK - Sveriges Olympiska Kommitté - satte upp inför spelen. Men finansmannen och den tidigare OS-generalen Olof Stenhammar tycker att kraven måste höjas.

Stenhammar har tidigare skänkt tio miljoner kronor till SOKs elit- och talangprogram, och vill nu gå in med mer pengar, fast på lokal nivå. Elitsatsningarna har gett resultat i London tycker han.

– Michel Tornéus har ingått i mitt stall till exempel, och det var väldigt roligt att han nu kom på fjärde plats och bara var någon centimeter från bronset. Jag tycker det utfallet var väldigt bra.

Längdhopparen Tornéus är en av dem som fått del av de sammanlagt tio miljoner som Olof Stenhammar donerade till SOK för ett par år sedan. Pengarna ska räcka fram till 2020.

Nu vill finansmannen satsa igen. Fast inte lika mycket och inte på eliten. Nu är det mindre, lokala idrottsklubbar som ska få hjälp. Syftet är att småklubbar ska få stabilitet och inte behöva vara helt beroende av enstaka eldsjälar.

– Det kan vara väldigt upp och ner och bero mycket på föräldrarnas engagemang. Jag tror att man måste skapa en kontinuitet även på små klubbar ute i landet.

Hur detta ska se ut konkret vill han inte avslöja förrän om några veckor. Olof Stenhammar säger att förhandingar pågår och att motparterna måste ha trovärdiga långsiktiga program. Samtal förs med en idrottsklubb på lokalnivå - sedan blir han tyst.

– Vi får se. Det kommer så småningom, jag vill inte föregripa det här innan det är klart.

Det låter ju inte som om det skulle kunna ge jättemånga OS-medaljer om det är en klubb det handlar om?

– Nej, det här är inte till för OS-medaljer, det är till för bredden.

Olof Stenhammar ledde ju de svenska försöken att få sommar-OS 2004 - det som Aten sedan arrangerade. Och när han nu ser den brittiska 100 miljardersatsningen väcks tankarna igen. Sverige skulle klara av det.

Och så ger han regeringen en känga - löftet om ge stöd så att stora idrottsarrangemang hamnar i Sverige - det var mest tomma ord tycker han.

– Vi har inte sett att de orden på något sätt har förvandlats till handling. Så jag är rätt pessimistisk över att den politiska viljan i realiteten finns.

Så den här tanken på ett sommar-OS i Stockholm, finns den i magen, hjärtat eller hjärnan?

– Det finns överallt. Det är kanske mer mage och hjärta men jag vill påstå att hjärnan är inkopplad.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".