Kongressledamot Paul Ryan. Foto: Scanpix.

Romney utser Ryan till vicepresidentkandidat

"Sänkta skatter, sänkta pensioner och sänkta budgetar"
1:25 min

Den republikanske kongressledamoten Paul Ryan blir Mitt Romneys vicepresidentkandidat inför presidentvalet i USA i höst. Mitt Romney som haft det motigt i opinionsmätningarna kan med beskedet vinna över initiativet i valkampanjen.

42-årige Paul Ryan, kongressledamot från Wisconsin och ordförande i en budgetkommitté i representanthuset, är känd för att ligga bakom ett  kontroversiellt budgetförslag, ett alternativ till Barack Obamas ekonomiska prioriteringar.

– Sänkta skatter, sänkta pensioner och sänkta budgetar för en rad välfärdssystem, bland annat inom den statligt finansierade hälso- och sjukvården. Målet: en ekonomi i kontroll och bättre väldfärd, genom att fler får jobb, säger Paul Ryan.

Mitt Romney har under de senaste veckorna tappat något i opinionsmätningarna, medan allt mer av debatten handlat om Romneys ansenliga privata förmögenhet. Och demokraterna har attackerat honom hårt för att inte offentliggöra flera års skattedeklarationer.

Med valet av Paul Ryan, som alltså är ordförande i en budgetkommitté i representanthuset, och som har starkt stöd i den konservativa republikanska falangen, väntas Mitt Romney återigen försöka återta initiativet i valdebatten.

Romney kan nu fokusera på de frågor som flest väljare rankar som allra viktigast, nämligen jobben och ekonomin.

Och med en arbetslöshet som länge legat över åtta procent och med kraftiga budgetunderskott, är det områden president Obama är känslig för angrepp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".