En handbok och stora utbildningsinsatser ska öka kommunernas kunskaper om familjehemsplaceringar. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Socialstyrelsen vill kräva kontroll av familjehem

Får inte kräva referenser och kontroll av belastningsregistret
1:27 min

Övergrepp på barn i familjehem har en lång och mörk historia, som Socialstyrelsen kommer att ta itu med i höst. Men redskapen är trubbiga och Socialstyrelsen kan inte ens kräva att kommunerna kontrollerar belastningsregistret och tar referenser, säger Barbro Rohdin, chef på en av regelenheterna.

– Det vi har bedömt är den lagstiftning som riksdagen har beslutat om. Vi kan alltså inte gå längre, säger  chef för en av regelenheterna på Socialstyrelsen.

I dag kan man alltså inte kräva av kommunerna att ta reda på om föräldrarna i det här jourhemmet har gjort sig skyldiga till kriminalitet innan?

– Nej, som vi har tolkat det.

Skulle du vilja att det var ett krav?

– Som Socialstyrelsen ser det så tycker vi att det skulle vara önskvärt.

Kontroller av föräldrarna i familje- och jourhem är ingen garanti för att barn som placeras där får det bra. I Upplands Väsby, där övergreppen mot de två förskolebarnen ägde rum, hade jourhemmet kontrollerats i brotts- och misstankeregisteret, och referenser hade tagits.

Men det var något som kommunen gjorde frivilligt – det finns inget stöd i lagen för sådana kontroller.

Nu har Socialstyrelsen, på uppdrag av regeringen, tagit fram nya föreskrifter som träder i kraft i november. Tillsammans med en handbok för kommunerna och stora utbildningsinsatser hoppas man dels få enhetliga regler för jour- och familjehem i hela landet, dels öka kommunernas kunskaper om sådana placeringar.

– Det här är ett sätt att precisera vad det är egentligen som bör gälla. Det kan låta väldigt självklart och det tycker man naturligtvis, när man ser barn som far illa, men det har inte varit så, säger Barbro Rhodin på Socialstyrelsen.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".