1 av 2
Enligt Avanza Banks sparekonom Claes Hemberg kommer många frågor om sparräntor nu. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - sparräntor

Små banker lockar med höga sparräntor

"Man är mer nyfiken"
2:15 min

Sparandet har ökat rekordartat i sommar. Men skillnaden mellan bankernas sparräntor är stor. De traditionella bankerna har oftast lägre räntor än mindre banker, som med höga sparräntor börjar locka över fler kunder.

Kicki Westerståhl på Konsumenternas bank- och finansbyrå som dagligen svarar på konsumenternas frågor ser ett ökat intresse för skillnaderna i bankernas sparräntor.

– Man är mer nyfiken på att ta reda på, och inte kanske nöjer sig med, att ha en sparränta som är väldigt låg, när man ser att det finns alternativ som kan erbjuda en bättre sparränta.

I juni satte svenskarna in 41 miljarder på sina sparkonton. Det är den största ökningen hittills, enligt SBAB Bank, som i sin undersökning också visar att tre av fyra storbanker under första halvåret 2012 har förlorat mark till mindre banker som har högre sparränta.

Bankerna vill ha, och behöver, sparare. Men vad kunderna får i sparränta varierar stort. De högre räntorna får man när man binder sina pengar en tid. Pengarna omfattas av statlig insättningsgaranti, men uttagsrätten på ett sådant konto är begränsad eller helt obefintlig.

När jämförelseverktyget Compricer på internet jämför den ränta man får på att binda 100 000 kronor för ett år hos 15 olika banker, erbjuder de mindre bankerna generellt högre årsränta. Då handlar det om en ränta på upp till 3,5 procent.

De traditionella storbankerna ligger generellt sett lägre, mellan 2,95 ner till 1,9 procent. I den här jämförelsen ligger SEB i det lägre spannet, men

SEB:s placeringsstrateg Johan Hagbarth anser att ränta på bundna sparkonton inte är allt.

– Vi erbjuder en helhet, sparandet är en del av det här. Placeringar, försäkringar, räntor på bolån med mera, jag tycker att det är viktigt att man tittar på hela sin bankaffär när man utvärderar, och inte bara på vissa delar av den.

Men enligt Avanza Banks sparekonom Claes Hemberg kommer många frågor om sparräntor nu.

– Tidigare fick vi aldrig frågor om räntor, men de senaste åren har det blivit väldigt mycket vanligare. Det är en kombination av flera saker som gör att räntan kommer upp till diskussion på ett nytt sätt: inte bara ränteläget, utan också osäkra ekonomier i Europa och att folk har blivit mer rörliga.

Om sparkonton

Sparkonto är en sparform som de flesta av oss har kommit i kontakt med. Många har sitt buffertsparande och sitt kortsiktiga sparande på ett sådant konto, men skyddet för ditt sparkapital varierar beroende på var du har ditt sparkonto.

Du kan ha ett sparkonto hos en bank eller hos ett kreditmarknadsbolag. För att få ta emot pengar från privatpersoner och företag för insättning på konto måste de ha tillstånd av Finansinspektionen.

Sparandet på dessa sparkonton skyddas av en statlig insättningsgaranti.

Det konto som har den högsta räntan behöver inte vara det konto som är lämpligast. På konton med högre räntesatser kan det finnas villkor som begränsar antalet fria uttag.

Källa: Konsumenternas bank- och finansbyrå

Den statliga insättningsgarantin

Insättningsgarantin innebär att staten genom garantin ersätter de pengar du som kund har satt in på konton hos banker och kreditmarknadsföretag med flera institut.

Garantin gäller för insättningar på alla typer av konton utom det individuella pensionssparandet.

Om det institut där du har dina pengar skulle gå i konkurs ersätter garantin insättningar - kapital och upplupen ränta - upp till ett maximalt belopp motsvarande 100 000 euro per person och institut.

Källa: Riksgälden

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".