Byn Bajebaj i nordvästra Iran, strax utanför staden Varzaqan, drabbades hårt av lördagens jordbävning. Foto: Ruhollah Vahdati/Scanpix.

Sökandet efter överlevande i Iran avbryts

Stor hjälpinsats till hemlösa och skadade
2:04 min

I Iran säger myndigheterna nu att det inte längre finns några människor kvar under rasmassorna efter gårdagens två jordbävningar i den nordvästra delen av landet. 300 människor ska ha dött enligt myndigheterna och nästan 5 000 ska ha skadats i skalven.

36 000 människor ska ha getts tillfälligt skydd i tältläger, men antalet hemlösa efter skalven är många fler.

Över tusen byar i nordvästra Iran drabbades av skalven, 20 av dom sägs vara helt jämnade med marken.

Pouya Hajian på iranska Röda korset i Teheran deltar i arbetet med att ta hand om dem som nu blivit hemlösa.

Han säger att man nu fokuserar på att sätta upp tält, fältsjukhus och på att dela ut filtar, mat och vatten till de som blivit hemlösa i jordbävningarna.

Enligt USA:s geologiska institut hade de två skalven en magnitud på 6,4 och 6,3.

Iranska Röda korset uppger att det har fler än 800 räddningsarbetare på plats i den drabbade regionen i nordvästra Iran, nära gränsen till Azerbajdjan.

Tv-bilder visar högar av bråte, det enda som finns kvar av det som för ett dygn sen var hus eller byggnader. Byar har helt eller delvis jämnats med marken.

Hur kan myndigheterna veta att det inte ligger kvar några människor under rasmassorna?

– De första räddningsteamen på plats har bland annat sökt med hundar, säger svarar Pouya Hajian, och upprepar det iranska inrikesdepartementets budskap från tidigare i dag, att alla överlevande nu ska ha räddats. 

Jordbävningar har drabbat Iran flera gånger det senaste åren. I september 2003 dödades 25 000 människor när staden Bam i landets södra delar skakade.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".