Sex islamister sköts ihjäl i Sinai

Sex personer som beskrivs som militanta islamister sköts ihjäl när deras tillhåll stormades av egyptiska armén. Aktionen genomfördes på söndagen på Sinaihalvön, bara 1,5 mil från gränsen mot Israel. Uppgifter om vad som hände har lämnats av både ögonvittnen och militära källor.

För en vecka sedan dödades 16 egyptiska gränsvakter i Sinai vilket har lett till en stor egyptisk militärinsats i området. De som angrep gränsvakterna försökte också ta sig in i Israel men sköts ihjäl av israeliska armén.

I Sinai finns också en internationell militär- och observatörsstyrka, där deltagare från tolv länder övervakar fredsavtalet mellan Egypten och Israel.

Natten mot söndagen besköts fredsbevarare i Sinai av en grupp beväpnade män, men enligt en säkerhetskälla var det ingen som skadades då.

USA och Egypten samtalar just nu om hur USA kan hjälpa Egypten att hantera det förvärrade säkerhetsläget, skriver The New York Times med hänvisning till icke namngivna källor.

USA:s försvarsdepartement diskuterar med egyptierna hur underrättelseinformation ska kunna delas, till exempel från telefonavlyssning, flygspaning och satellitfotografering.

Egypten tar varje år emot 1,5 miljarder dollar i militärt bistånd från USA.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista