Jan Björklund sommartalar i Göteborg, med Älvsborgsbron i bakgrunden. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Björklund: Bästa forskarna ska få mest resurser

"Har funnits en jantelag inom forskningspolitiken"
1:59 min

I dag har Folkpartiets Jan Björklund hållit sitt sommartal. På det gamla varvsområdet Eriksberg i Göteborg lade Jan Björklund fram en del av Folkpartiets krav inför höstens budgetförhandlingar, för att Sverige ska stå starkt i den internationella konkurrensen.

– Att berätta för göteborgare här i hamnen att den globala marknaden är viktig för vårt välstånd är att slå upp öppna dörrar. Ingenstans är det tydligare än här i Göteborg att välstånd inte är något som politiker skapar, utan det är framgångsrika företag på en tuff världsmarknad som ger jobb och ekonomisk utveckling, sa Jan Björklund.

Och för att den svenska ekonomin ska vara stark i framtiden kräver Folkpartiet bland annat att statens anslag till forskning ökas med några miljarder per år. Han vill se en elitsatsning där de allra bästa forskarna ska få stora forskningsanslag.

– Det har funnits en jantelag inom svensk forskningspolitik där man har smetat ut resurserna och där man har gjort satsningar av rena regionalpolitiska skäl. Det är de allra bästa forskarna som ska få mer resurser, så att vi åstadkommer större resultat och forskningsgenombrott.

Jan Björklund vill också ge fler miljarder per år till drift och underhåll av väg och järnvägar.

– Det är säkert roligare för Trafikverket och infrastrukturministrar att inviga nya spår men det har ju visat sig att det viktigaste nu nästan är att de spår vi redan har fungerar.

Passande nog betonade han också att behovet av att hela E20 mellan Stockholm och Göteborg ska vara motorväg. Nya järnvägar som byggs ska vara anpassade för snabbtåg på upp till 250 kilometer i timmen.

När det gäller skatter kommer Folkpartiet kräva att regeringen i sitt kommande förslag till budget prioriterar sänkt bolagsskatt. De andra regeringspartierna är också öppna för det men Folkpartiet kräver alltså att den förändringen sker nu.

– Vi bör nu sänka den skatten för att bli mer konkurrenskraftiga i Europa. Sverige ligger på runt 26 procent nu. Nu bör vi sänka ett par procentenheter i år. På sikt bör vi komma ner på en nivå runt 20 procent.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".