1 av 2
Stefan Fölster, Svenskt näringsliv. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
2 av 2
Enligt Statistiska Centralbyråns kartläggning använder var tredje ungdom mellan 15 och 24 inte hela sin kompetens på jobbet. Foto: Robert Henriksson/Scanpix.

"Unga får inte chans att utnyttja sin kompetens"

Får inte arbetsarfarenheten de behöver
1:57 min

Var fjärde ungdom är inte fullt sysselsatt i vare sig arbete eller studier och var tredje arbetande ungdom använder inte sin kompetens till fullo. Det visar en kartläggning som Statistiska centralbyrån har gjort åt Svenskt näringsliv. Enligt Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, förvärrar det kompetensutvecklingen i Sverige.

– Det är naturligt att man inte har arbetserfarenhet just när man kommer från sin utbildning, och därför är det problematiskt att så många unga inte direkt kommer in i arbeten där de kan bygga relevant erfarenhet, utan är arbetslösa i en form eller annan. Och det är det som gör att så många går utan att få bygga de relevanta erfarenheter som sedan behövs.

Enligt Statistiska Centralbyråns kartläggning använder var tredje ungdom mellan 15 och 24 inte hela sin kompetens på jobbet. Dessutom visar den att var femte högskolestudent inte har ett jobb ett år efter dom avklarad utbildning.

Det betyder att de här ungdomarna varken använder kunskaperna de har tagit till sig under sin utbildning, eller får den arbetserfarenhet de behöver, enligt Stefan Fölster. Och samtidigt hittar inte arbetsgivare tillräckligt med erfaren personal.

Utbildningsminister Jan Björklund håller med – men tycker att problemet för universitetsutbildade snarare är val av utbildning än arbetserfarenhet.

– Det är ett ännu större problem att de lågutbildade har en mycket hög arbetslöshet. Det är ju framförallt där risken är stor att fastna i lång arbetslöshet. Sedan när det gäller högutbildade är det väl även där också svårt men statistiskt sett får högutbildade ungdomar mycket oftare jobb än vad lågutbildade får.

Som lösning på felmatchningen mellan jobb och arbetssökande ungdomar har Stefan Fölster undersökt hur andra europeiska länder gör.

Bland annat tycker han att det behövs fler arbetsplatsnära utbildningssystem, som skulle göra det mer intressant för företag att anställa ungdomar som saknar den arbetserfarenhet som krävs nu.

Håll dig uppdaterad med Ekot i sommar

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".