Det var ett Herculesplan av denna sort, C-130J, som kraschade mot Kebnekaise. Foto: Torbjørn Kjosvold

Herculesplanets färdskrivare hittad

"Ett gediget arbete att analysera"
1:08 min

Det störtade norska Herculesplanets färdskrivare, den återstående minnesenheten ur den så kallade svarta lådan, hittades i dag vid lunchtid av personal från Arméns jägarbataljon.

Det var personal ur Arméns jägarbataljon som gjorde fyndet i ett av de brantaste bergspartierna. Färdskrivaren kan ge mycket information om kraschen, säger Agne Widholm som är utredare vid Statens haverikommission.

– Det är den som lagrar alla data och den är utformad på ett sådant sätt att den ska tåla den här typen av våldsamma krascher. Så forhoppningsvis har vi alla data från flygningen, vilket innebär att vi kan återskapa den från att man startade i Norge ända fram till kollissionen i bergväggen, säger Agne Widholm.

För en vecka sedan hittades flygplanets ljudregistrator, en annan viktig del av den så kallade svarta lådan. Nu ska båda minneskomponenterna skickas på analys i England, eftersom det i Sverige inte finns den utrustning och kompetens som behövs för att hantera skadade enheter.

– På onsdag tar vi med oss båda minnesenheterna till England och förhoppningsvis återvänder vi i slutet på veckan med resultaten.

Haverikommissionens rapport om flygolyckan väntas dock tidigast i höst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".