Film om rysk-georgiska kriget skapar debatt

2:00 min

En ny film om det rysk-georgiska kriget skapar debatt i Ryssland. Filmen anklagar dåvarande presidenten Dmitrij Medvedev för beslutsångest, men framförallt avslöjas att det fanns en rysk invasionsplan långt innan Georgien anföll Sydossetien i början av augusti 2008.

Till minne av soldater och officerer i ryska armén, till försvararna av fredliga innevånare i Sydossetien. Så inleds den 45 minuter långa dokumentärfilmen Den förlorade dagen som lades ut på nätet inför fyraårsminnet av det rysk georgiska kriget.

En rad nu pensionerade ryska generaler anklagar i filmen den dåvarande presidenten Dmitirj Medvedev för att ha offrat onödigt många liv i kriget genom sin obeslutsamhet. Det ses som en del av en kampanj för att stärka nuvarande president Putin och sänka premiärministern Medvedev.

Framförallt har filmen och Putins kommentarer efter filmen avslöjat att Ryssland redan tidigt planerade för ett ingripande i Georgien från utbrytarrepubliken Sydossetien. Ryska stridsvagnar och militärfordon skickades dit långt före georgiskt flyg anföll huvudstaden Tsinvali.

Hela första halvan av 2008 eskalerade konflikten och den georgiska armén provocerade hela tiden, säger en av generalerna i filmen.

Motsvarande kunde höras från den georgiska sidan.

Frågan var om det skulle ske före OS i Peking eller efter, säger en av de höga ryska militärerna.

I Peking fanns Vladimir Putin och enligt de ryska befälhavarna var det bara genom hans ihärdiga ringande till Medvedev som ordern om att anfalla Georgien kom.

Uppgifter om att det fanns en rysk plan att inta Georgien förekom under kriget också. Den 3 augusti hade ett 30-tal ryska journalister skickats till Sydossetien för att något skulle komma att hända. Kriget bröt ut natten mot den 8 augusti. Men i en EU-rapport gavs Georgien ensidigt skulden för att ha startat kriget.

Den som hör Vladimir Putins kommentarer i dag har svårt att förstå de slutsatserna. Putin säger att Ryssland både tränat ossetisk milis och att planer fanns redan tagna slutet av 2006 för att besvara en eventuell georgisk attack.

Drygt 200 civila dog och över 100 000 blev hemlösa. Georgiska hem brändes i Sydossetien som nu erkänts som oberoende stat av Ryssland och ett fåtal stater till.

Sydossetien är en utbrytarrepublik i Georgien där det också fanns georgier, inte bara ossetiska invånare försöken att återförena områdena har pågått sedan början av 90-talet.

Efter omfattande gränsbeskjutning mellan georgisk militär och ryska så kallade fredstrupper i Sydossetien utbröt kriget natten mot den 8 augusti. Georgiska attackplan bombade huvudstaden Tsinvali och georgiska pansarvagnar rullade in över gränsen.

De blev ganska snart tillbakadrivna av rysk militär. Ryska armén ryckte sedan långt in i Georgien och höll bland annat Josef Stalins födelseort Gori.

I Georgien var oron stor för att de skulle fortsätta till huvudstaden Tbilisi, men efter några dagar drog sig militären tillbaka. Sydossetien utropade sig som självständigt med stöd av Ryssland. Samma sak gjorde den andra georgiska utbrytarregionen Abchasien.

Maria Persson Löfgren, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista