Boko Haram har utfört fler och fler bombdåd mot polisstationer, kyrkor och andra civila mål. Här en bilbomb vid en katolsk kyrka i Madalla, Nigeria, då rörelsen tog på sig attentatet. Foto: Sunday Aghaeze/Scanpix.

20 misstänkta islamister dödade i Nigeria

"Om militären skjuter folk utan rättegång kommer det slå tillbaka"
2:18 min

I Nigeria dödade militären 20 misstänkta medlemmar av den islamistiska sekten Boko Haram i den nordöstra staden Maiduguri på söndagen. Boko Haram har den senaste tiden utfört en mängd blodiga attentat i norra Nigeria, många hundra människor har dött hittills i år. Men samtidigt varnar många för att militären genom att slå tillbaka alltför hårt riskerar att stärka islamisterna.

– När man väl skickat in militären i en konflikt så får man militära lösningar - soldater är satta att döda, inte utreda brott, som polisen, säger Sylvester Akhaine, professor i statsvetenskap vid Lagos statliga universitet.

– Regeringen måste vara försiktiga så de inte vänder lokalbefolkningen i norra Nigeria mot sig. Ifall militären börjar skjuta folk utan rättegång eller massarrestera oskyldiga så kommer det slå tillbaka. Alla nigerianer har rättigheter, även misstänkta islamister, säger Sylvester Akhaine.

Det var igår kväll som militären i den nordöstra staden Maiduguri fick tips om att medlemmar av den islamistiska sekten Boko Haram skulle hålla möte. Lokalen stormades och 20 misstänkta islamister dödades. Även en soldat dog i operationen.

Den alltmer pressade presidenten Goodluck Jonathan har skickat in militära styrkor i flera städer i norra Nigeria, för att bekämpa Boko Haram. Gruppen har utfört fler och fler bombdåd mot polisstationer, kyrkor och andra civila mål, och hundratals personer har dödats. Presidenten anklagas för att stå handlingsförlamad, säger Sylvester Akhaine

– Många nigerianer är skeptiska till hur presidenten hanterar hotet från Boko Haram, de tror helt enkelt inte att han vet vad han gör. Vissa efterlyser ännu mer militär, andra vill ha förhandlingar. Men hur förhandlar man med en islamistisk sekt när man inte vet vad de vill, var de gömmer sig och vilka de egentligen är?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".