Protester mot frihetsberövandet av flyktingar vid en förläggning utanför Sydney i våras. Foto: Torsten Blackwood/Scanpix.

Australien kan öppna gamla läger för flyktingar

Samtidigt ska fler flyktingar släppas in
2:45 min

Nästan 1 000 människor har förlorat sina liv i rankiga flyktbåtar utanför Australiens kust de senaste tio åren. Människorättsorganisationer har länge kritiserat Australiens flyktingpolitik. I dag föreslår en av regeringen tillsatt kommission att landet åter ska öppna sina tidigare hårt kritiserade flyktingläger i Nauru och Papua Nya Guinea.

Kommissionen föreslår förutom att landet åter ska lotsa flyktingarna till läger i Nauru och Papua Nya Guinea också att Australien ska fördubbla sin flyktingkvot de kommande fem åren, från nuvarande knappt 14 000, till 27 000 per år.

Det är ett försök att förmå människor att legalt söka uppehållstillstånd i Australien, istället för att via en människosmugglare köpa en plats på en gisten båt från Indonesien.

I början av juni röstade parlamentet ner ett förslag från regeringen om att göra ett slags utbyte med flyktingar mellan Malaysia och Australien. Sedan dess har det rått dödläge i frågan.

Kommissionens chef, förre försvarschefen Angus Houston, sa att flyktingfrågan inte är lätt att lösa.

– Våra rekommendationer bygger på en orubblighet, men är inte hjärtlösa, de är realistiska men inte idealistiska, och de drivs med en känsla av mänsklighet och rättvisa, sa Angus Houston som en uppmaning till politikerna att inte låsa fast sig i de gamla ståndpunkterna.

Premiärminister Julia Gillard sa att regeringen i princip redan sagt ja till kommissionens 22-punktsförslag och att man nu uppmanade oppositionspartierna att göra det.

– Tillräckligt många har redan dött och jag tänker inte plocka politiska röster i den här frågan och uppmanar nu andra politiker att se till att vi kan börja agera.

Den konservativa oppositionskoalitionen sa i ett uttalande att förslaget går i den anda de hela tiden förespråkat, att åter öppna flyktinglägren på ö-nationerna utanför Australien.

Människorättsorganisationen Amnesty international beskrev förslaget som ett hårt bakslag för Australiens flyktingpolitik. En inställning som landets gröna parti delar.

– Vi kommer inte att rösta för en politik som är inhuman för människor och där vi ska sätta upp flyktingläger runt om i denna region, sa Christine Milne, vars parti De Gröna anser att flyktingar måste få söka uppehållstillstånd i Australien och inte skeppas iväg till förvaringsläger i andra länder.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".