I förhör säger Breivik att han ringde polisen från ön flera gånger. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

22 juli-kommissionen kan ställa politiker till svars

Politisk ansvarsprocess fullt möjlig
1:39 min

Klockan ett i dag blir den norska så kallade 22 juli-kommissionens rapport offentlig. I rapporten, som statsminister Jens Stoltenberg fick ett exemplar av för en stund sedan, går man igenom hela händelseförloppet under Anders Behring Breiviks terrordåd. Och många, inte minst polisen, får räkna med kritik. Men inte heller politiker går säkra.

Berättelser från omkring 3 700 personer ligger bakom den rapport som regeringens 22 juli-kommission lägger fram i dag.

Och förhoppningen är att man nu skall få fram den verkliga sanningen om varför det gick som det gick, 77 döda i två attentat av en och samme man i regeringskvarteret i Oslo och på ungdomslägret på Utøya.

Att en stor del av ansvaret läggs på polisen är klart, men ansvar kan också komma att utkrävas av politiker.

Kristelig Folkepartis ordförande Knut Arild Hareide, som också ledde stortingets utredning av 22 juli-händelserna, ser en politisk ansvarsprocess som fullt möjlig.

I en sådan process kan politiker ställas till svars och tvingas bort. Klart är ju att beredskapen i Norge för ett angrepp av den här typen var för dålig. Och det är inte bara polisens, räddningstjänstens och sjukvårdens fel – det är politikerna som skall ge de resurser som krävs för ett bra jobb.

Ett exempel på bristande politiskt handlag är att det länge har legat ett förslag att den gata som Breivik ställde sin sprängmedelladdade bil i regeringskvarteret skulle bli bilfri, men det blev aldrig gjort.

Men trots att Knut Arild Hareide öppnar för ett politiskt efterspel ser han inte det som det allra viktigaste.

– Politikerna skall i första hand ägna sig åt att göra beredskapen bättre, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".