Ordföranden för 22 juli-kommissionen, Alexandra Bech Gjørv, presenterade rapporten på måndagen. Foto: Stian Lysberg Solum.

"Dåligt polisarbete med en dålig ledning"

Ingen trycker på knappen
2:33 min

Den norska 22 juli-kommissionens rapport levererar svidande kritik mot både polisen och politiker som ska ha brustit i sitt ansvar.

Kommissionen slår fast att polisen med en bättre organisation hade kunnat komma snabbare till Utøya och att ett fast politiskt handlag hade förhindrat bomben i regeringskvarteret.

– Vi tar väldigt allvarligt på kritiken, säger polischefen Øystein Mæland.

– Det var mycket som gick fel och det var många enskilda personer som inte klarade sina uppgifter, sammanfattar kommissionens ordförande Alexandra Bech Gjörv den nästan 500 sidor långa rapporten.

Polisen klarade inte att hantera Breiviks terrorangrepp och det berodde inte bara på enskilda felbeslut utan också på bristande resurser. Larmcentralen blev överhopad av larm och personalen klarade inte av trycket.

Men polisens insatsledare vid regeringskansliet där Breiviks bilbomb exploderade fattade att det här var mycket allvarligt.

Det är bara att trycka på den allra största knappen är hans order. Men ingen trycker på knappen. Förvirring och dåligt samarbete är följden.

Och försöken att ta sig ut till Utøya där Breivik fortsätter dödandet tar alldeles för lång tid. Dessutom passerar han på vägen från Oslo till Utøya flera polisbilar.

Men de har ingen aning om att det är bombmannen från regeringskvarteret de ser. Trots att det redan finns ett signalement på Breivik och man vet bilnumret. Men det har inte skickats ut till polispatrullerna.

– Vetskapen om detta är tung att bära, säger polischefen Øystein Mæland.

Och sedan när poliserna äntligen kommer i en båt för att ta sig ut till Utøya kapsejsar den för det är för många i den som vill vara med och stoppa skjutandet.

Det är i och för sig förståeligt, men inte så klokt.

Trond Henry Blattmann, ledare för offrens nationella stödgrupp, är nöjd över att kommissionen ger denna osminkade bild av 22 juli-händelserna.

– Den ger en bild av ett mycket dåligt polisarbete med en dålig ledning och man har inte tagit hotbilder på allvar, konstaterar Trond Henry Blattman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".