EU saknar gemensam linje för syriska flyktingar

1:49 min

Det kommer allt fler syriska flyktingar till Sverige. Bara under förra veckan ansökte 227 syrier om asyl, och om trenden håller i sig väntas syrierna bli den största flyktinggruppen i Sverige i år. Men det är inte alla EU-länder som öppnar sina gränser för syriska flyktingar.

Tyskland och Sverige tar emot flest, medan andra EU-länder är betydligt mera avvaktande.

28-åriga Amal från Damaskus är tacksam för det välkomnande hon och hennes familj fått i Sverige.

– Vi hade aldrig trott att vi skulle tvingas lämna Syrien, men vi hade inget val, vi måste skydda våra barn, säger Amal.

Hon sitter med de två sönerna, fem och sex år gamla, i knät. I bakgrunden står tv:n på med arabiska nyheter. Barnen vaknar fortfarande på nätterna och gråter, berättar Amal.

Familjen bor hos en släkting utanför Stockholm, men flera anhöriga finns kvar i Syrien. Andra har flytt till Jordanien och till Libanon.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har minst 150 000 syrier flytt till grannländerna. Alltfler söker sig nu också till Europa.

Men EU har ingen gemensam flyktingpolitik. Det säger Philippe Fargues, som är chef för forskningsinstitutet Migration policy center vid Europainstitutet i Florens.

– EU har inte ens försökt samordna sin politik, trots att det gått 18 månader sedan konflikten i Syrien bröt ut, säger Philippe Fargues, som ger EU underbetyg.

Några EU-länder skickade till och med tillbaka flyktingar till Syrien fram till helt nyligen, men det sker inte längre.

I Tyskland och Sverige och en handfull andra EU-länder får alla syrier tidsbegränsade uppehållstillstånd, och det är också de länderna som nu får ta emot flest flyktingar.

Cecilia Wikström, europaparlamentariker för Folkpartiet, menar att EU-länderna borde ta ett gemensamt ansvar.

– Det visar att det är viktigt att man talar med en röst och inte med 27 olika röster. De som lyckats fly därifrån måste naturligtvis tas emot på ett anständigt sätt i Europa och då måste vi agera tillsammans, säger Cecilia Wikström.

Susanne Palme

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista