Pavel Sheremet har flytt Vitryssland, bland annat efter en svår misshandel år 2004. Arkivfoto: Scanpix

Svenskar varnas för att komma på förhör i Minsk

Pavel Sheremet: "Lita inte på KGB i Vitryssland"
1:50 min

Om svenskarna som släppte nallar över Vitryssland hörsammar uppmaningen att komma till KGB för förhör i Minsk slutar det med isoleringscell. Det säger den kände vitryske journalisten Pavel Sheremet, som själv lever i exil i Moskva.

Den Malmöbaserade reklambyrån Studio Total, som låg bakom nedsläppet av nallebjörnar med regimkritiskt innehåll över Vitrysslands huvudstad Minsk, kommer inom kort att svara på den vitryska säkerhetstjänstens kallelse.

I kallelsen skriver KGB att de tre representanterna har tio dagar på sig att inställa sig hos säkerhetstjänsten.

– Jag lovar absolut att en visit av de där svenskarna i Minsk kommer sluta i isoleringscell hos KGB, kommenterar Pavel Sheremet den inbjudan svenska nallebombarna har fått, när vi ses på ett kafé i centrum av Moskva.

Han lever sedan elva år i Moskva, men driver nyhetssajten Belarus partisan härifrån.

Tidigare har han regelbundet åkt till sitt hemland, men de senaste två åren har det blivit mycket svårare.

– Mina resor till Minsk sker under stor risk. Därför sker de ytterst sällan och i hemlighet.  Jag vågar varken flyga eller åka tåg för risken för att gripas är för stor, säger han.

Gränsen är i princip öppen mellan länderna genom en tullunion. Den innebär att Vitryssland ansvarar inför Ryssland att hålla gränsen mot EU, så när det svenska flygplanet kränkte gränsen fick Vitryssland också åthutning från Ryssland.

En av de tre gånger Pavel sattes i fängelse blev han anklagad för gränskränkning när han filmade smuggling och detta trots att han hade alla tillstånd och nödvändiga handlingar.

Den vitryska ledningen är oberäknelig och att lita på KGB eller säkerhetstjänsten vore mycket dumt, anser Sheremet.

– Det här är inte något skämt, Belarus är en verklig diktatur och Lukasjenko är en typisk diktator när det gäller politiskt förtryck, som en Hitler eller Stalin, men utan deras resurser. Och mot det hjälper ingen svensk snällhet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".