Statlig stiftelse festade för miljoner

6:53 min

Stiftelsen för strategisk forskning har festat för flera miljoner kronor avsedda för forskning. 15-årskalaset gick lös på miljonbelopp, uppger Dagens Nyheter.

att stiftelsen under tre år har betalt 9,3 miljoner kronor till festfixaren Micael Bindefeld, men det är oklart exakt vad pengarna gått till. Avtalen med festfixaren skrevs utan att den statliga stiftelsen gjorde någon offentlig upphandling.

Stiftelsens 15-årsfest hölls i Blå Hallen i Stockholms stadshus med Nobelfesten som förlaga. Bland 500 inbjudna gäster fanns landshövdingar, direktörer, journalister, utbildningsminister Jan Björklund (FP) och dåvarande forskningsministern Tobias Krantz (FP). Festen kostade över två miljoner kronor.

Avtalen med festfixaren Michael Bindefeld har enligt Dagens Nyheter satts i fråga, och stiftelsens vd Lars Rask säger till tidningen att han ångrar att han inte varnade styrelsen för att man måste "upphandla ett sådant här avtal".

– Vi lever i en gråzon mellan privat och offentligt. Men om man tittar på de lagar som finns så är det kristallklart, jag tycker det är kristallklart i alla fall, att man ska upphandla, säger Rask.

TT

Stiftelsen för strategisk forskning

Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) har nio miljarder kronor i kapital. SSF ska stödja forskning inom naturvetenskap, teknik och medicin. I fjol betalade stiftelsen ut över en halv miljard kronor i forskningsbidrag.

Pengarna kommer från de på 1990-talet nedlagda löntagarfonderna. Regeringen skrev stadgarna och tillförde kapitalet.

Två av styrelsens tio ledamöter utses av regeringen. Ulla-Britt Fräjdin-Hellqvist, tidigare verksam i Volvo och Svenskt Näringsliv, är styrelseordförande. Lars Rask är vd.

Kansliet har ett 15-tal anställda och ligger i World Trade Center i Stockholm. SSF beskriver sig på hemsidan som "en fri, oberoende forskningsfinansiär inom det offentliga forskningsfinansieringssystemet".

Källa: Dagens Nyheter och SSF:s hemsida. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista