Foto: Michael Sohn/Scanpix.

Tysklands ekonomi bromsar in

Lång period av tillväxt kan snart vara slut
1:20 min

Ekonomin i många europeiska länder krymper, och också Tyskland tappar fart. Det visar ny statistik i dag. Att även eurozonens största ekonomi nu så tydligt känner av skuldkrisen kan komma att påverka tyskarnas vilja att hjälpa länder som har problem.

Totalt i de 17 euroländerna föll värdet av den sammanlagda produktionen med 0,2 procent under årets andra kvartal, jämfört med kvartalet före, enligt siffror från Eurostat.

Jämfört med ett år tidigare föll BNP med 0,4 procent.

Europa faller, medan den största ekonomin Tyskland växer, så har det sett ut ett tag. Men så kommer det inte att se ut länge till för också här i Tyskland sker nu en inbromsning.

Tillväxten under april till juni blev bara 0,3 procent, och experter här varnar för att landets långa period av tillväxt snart är slut. Ekonomin har drabbats av en förkylning, men ingen influensa, kommenterar en tysk ekonom.

En annan säger att dagens tillväxtsiffra var den sista positiva nyheten på länge från Tyskland.

Ytterligare tecken på en avmattning i Tyskland är att ett framåtblickande index från tankesmedjan ZEW faller för fjärde månaden i rad. Indexet mäter stämningen bland investerare.

Förbundskansler Angela Merkel, som kom tillbaka från sin semester i går, får ingen mjukstart.

Merkel har gång på gång sagt att hon ska göra allt för att rädda euron. Men med en vikande ekonomi på hemmaplan minskar utrymmet för kostsamma räddningsaktioner.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".