Många döda efter självmordsdåd i Afghanistan

Regionen tidigare förskonad från våld
1:43 min

I Afghanistan har mer än 40 människor dödats i dag i olika sprängattentat. I den norra provinsen Kunduz har ett tiotal människor mist livet. Tidigare under dagen dödades ett 30-tal människor när flera självmordsbombare slog till i provinsen Nimroz i sydvästra Afghanistan.

Enligt afghanska myndigheter ska explosioner ha utlösts på minst fyra ställen i provinshuvudstaden Zaranj i Nimroz-regionen i landets sydvästra delar, intill gränsen mot Iran.

Explosionerna inträffade bland annat vid entrén till ett sjukhus och på en marknad där människor handlade inför firandet av att fastemånaden Ramadan snart är över.

Minst 27 ska ha dött och många ska också ha skadats. Uppgifterna varierar, en del nyhetsbyråer talar om ett 60-tal skadade medan andra säger fler än 100 skadade.

Merparten av offren uppges vara civila och resten poliser och militärer.

Enligt BBC, som varit i kontakt med den afghanska underrättelsetjänsten, rör det sig om så många som 14 potentiella attentatsmän, varav de flesta hann gripas eller skjutas innan de utlöste fler sprängladdningar.

Den sydvästra Nimroz-regionen har tidigare varit relativt förskonad från våld och självmordsattacker jämfört med exempelvis huvudstaden Kabul eller Kandahar längre norrut.

Men i lördags dödades ett tiotal poliser i en annan del av regionen när en misstänkt taliban öppnade eld.

Dagens samordnade attack i staden Zaranj är en av de dödligaste hittills i år i det krigshärjade Afghanistan.

Än så länge har ingen tagit på sig skulden för dagens dåd, men liknande attacker har tidigare skyllts på militanta talibaner.

Enligt FN dödades fler än 1 100 civila afghaner i olika typer av våldsdåd under årets första sex månader.

År 2014 ska de sista utländska trupperna ha lämnat Afghanistan och säkerhetsarbetet ha tagits över av afghanska myndigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".