1 av 2
Många lockas av högre räntor hos mindre banker. Foto: Christine Olsson/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

"Räntan oförskämt låg" – många flyttar sitt kapital

"Jag tycker att det är skandal"
2:00 min

Sparandet ökar rekordartat och mindre, nyare banker lyckas locka allt fler kunder med högre räntor än vad de traditionella storbankerna erbjuder. Konkurrensen om spararnas pengar är hård, och av de bankkunder som Ekot talar med är alla långt ifrån nöjda med sin sparränta.

– Bedrövlig, säger Klas Ragnell som berättar att han bytt bank.

– Den är inte så viktig, men den får ju inte skilja för mycket, menar Henrik Johansson.

– Jag tycker att sparräntan är oförskämt låg. Jag ska betala skatt på min ränta och sedan har vi inflationen. Jag tycker det är skandal, säger Lena Anderfelt.

Bankerna är för beroende av att låna pengar på marknaden, istället för att låna in från hushållen. Det ansåg i alla fall kreditvärderingsinstitutet Moodys, som i våras nedgraderade kreditbetyget för två svenska storbanker.

Faktum är att bankerna behöver hushållens sparpengar. Men vad de erbjuder i sparränta varierar stort.

För den som kan tänka sig att binda sitt kapital en tid kan räntan variera från 1,9 procent upp till 3,5 procent - eller mer.

På den skalan ligger storbankernas ränta bland de lägre. Men SEB:s placeringsstrateg Johan Hagbarth tycker inte att kunderna ska stirra sig blinda på sparräntan när de väljer bank.

– Vi erbjuder en helhet, sparandet är en del av det här. Placeringar, försäkringar, räntor på bolån med mera, jag tycker att det är viktigt att man tittar på hela sin bankaffär när man utvärderar, och inte bara på vissa delar av den, säger han.

Kunderna verkar efterfråga högre sparränta. Åtminstone om man får tro SBAB:s senaste rapport där tre av fyra storbanker förlorade mark till mindre banker under första halvåret 2012. Det behöver inte betyda att kunderna dumpar storbankerna helt.

Hälften av de svenska kunderna väljer nämligen att ha fler banker istället, menar Johan Hansing  som är chefsekonom på Svenska bankföreningen.

– Vi har undersökt det här tidigare och åtminstone hälften av alla bankkunder har mer än en bank i dag, och det här är vanligare i Sverige än i många andra länder, säger han.

Vad är orsaken till det?

– En orsak är att det finns väldigt många banker att välja på, en annan är att det är väldigt lätt att etablera en ny bankkontakt. Det krävs bara ett par knapptryckningar så kan du flytta dina sparpengar, säger Johan Hansing.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".