Standard Chartereds kontor i Hongkong. Foto: Kin Cheung/Scanpix.

Standard Chartered bötar 2,3 miljarder

Anklagas för att ha dolt illegala affärer med Iran
0:47 min

Den brittiska storbanken Standard Chartered som anklagats för att ha brutit mot USA:s Iransanktioner har träffat en uppgörelse med en amerikansk myndighet. Banken döms att betala 2,3 miljarder kronor i böter och ska nu övervakas.

Enligt New Yorks finansmyndighet DFS har banken dolt illegala affärer med Iran för 1 700 miljarder kronor under tio år och kringgått de amerikanska sanktionerna mot Iran.

I en utredning anklagades den brittiska banken för att ha öppnat USA:s finanssystem för terrorister, vapen- och knarkhandlare och korrupta regimer.

Banken har uttalat att man starkt tillbakavisar beskrivningarna av Irantransaktionerna, men väljer nu alltså att betala miljardböterna och slipper därmed ett förhör om ett eventuellt indraget banktillstånd i USA.

Bankens åtgärder mot penningtvätt kommer särskilt att övervakas under två år. Sedan anklagelserna blev kända för en vecka sen har Standard Chartereds aktie sjunkit med 15 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".