Foto: Sören Andersson/Scanpix.

Hemliga dokument visar planer på förarlöst Jas

2:31 min

Ett förarlöst Jas-flygplan som kan växla mellan jakt, attack och spaning. Det är ett alternativ som Försvaret undersöker inför framtiden, skriver tidningen Ny Teknik i dag.

– Det är ovanligt att integrera alla de här tre uppdragstyperna i samma plattform. Det gör det också väldigt osäkert hur bra man kan lyckas, säger Fredrik Lindvall som är säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Det är uppgifter i tidigare hemligstämplade bugetunderlag från ÖB som tidningen Ny Teknik har tagit del av. Där beskrivs ett hittills okänt alternativ för hur det svenska stridsflygsystemet ska se ut i framtiden i form av både bemannade och obemannade nästa generation av Jas 39 Gripen.

Det obemannade planet ska alltså, precis som nuvarande Jas, kunna växla mellan jakt, attack och spaning, enligt Ny Tekniks uppgifter. Något som Fredrik Lindvall på Försvarets forskningsinstitut, FOI, inte känner till att man kombinerat tidigare i ett och samma system.

Enligt tidningens uppgifter bedömer Försvaret att obemannade plan spelar en allt större roll för militära operationer.

Det finns fördelar med förarlösa plan såsom att man inte behöver ta hänsyn till pilotens mänskliga behov som mat och sömn eller påverkan av G-kraften.

Men det finns också nackdelar i form av begränsningen av vad planen kan se och uppfatta eftersom den som styr planet kanske sitter långt borta.

Överste löjtnant Stephan Persson-Tyrling, chef för den luftoperativa sektionen vid Försvarshögskolan, tror att ett sånt här projekt dröjer:

– För mig är det här ett projekt som ligger ganska långt fram i tiden men om man gör hotbedömningarna och man säger att det är själva förarens fysiska prestation som är begränsande i framtiden så kan det mycket väl hända att man tittar på det där, säger han.

Ett sånt här system kommer att ta lång tid att utveckla, resonerar Försvaret i underlaget, och det saknas också ekonomiska analyser.

Hittills har projektet med JAS kostat oräkneliga skattemiljarder och kantats av flera bakslag som mutskandaler och missade försäljningar. Om Försvaret skulle välja att gå vidare med ett förarlöst JAS krävs det ett politisk beslut.

Fredrik Lindvall på FOI säger att ett sånt här komplext system skulle bli kostsamt.

– Jag skulle även kanske varna för att satsa på en typ av vapenplattformar som ingen annan har haft. Det kan vara väldigt dyrt för ett litet land att gå före, säger Fredrik Lindvall på FOI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista