Ekot i Syrien: Stor förödelse och många på flykt

"Jag är rädd att helikoptrarna ska attackera oss"
3:00 min

Striderna i Aleppo orsakar inte bara flyktingströmmar till grannländerna. De allra flesta flyr inom landet. 

Video: Ekots utsända Johan-Mathias Sommarström rapporterar från staden Azaz, där rebellerna tog över kontrollen i juli.

Sveriges Radios utsända Johan-Mattias Sommarström har under sin resa i Syrien träffat en rad människor som tvingats lämna sina hem och som sett släktingar och vänner dö i regimstyrkornas luftattacker.

Spåren efter helikopter- och flygattackerna syns i hela Aleppoprovinsen, ingen går säker.

Efter någon timme i Syrien tappade jag räkningen över antalet vanliga bostadshus som nu ligger i ruiner, pulveriserade. I några ruiner sticker grönskande vinrankor och palmer upp, som för att visa att livet ändå kan spira.

Det blommar, vackert, men dess dofter trängs skoningslöst bort av stickande brandrök från granatattacker.

Ahmed Mustafa flydde norrut från centrala Aleppo igår, nu är han inhyst i en skola, några mil norr om fronten.

– Livet är svårt i Aleppo, det är slumpmässiga raketattacker hela tiden, våra grannar dödades när deras hus raserades och våra barn, ja våra barn är rädda säger han.

Ahmed säger att han aldrig valt sida i konflikten, men nu när han ser vad regimen är kapabel till så finns inga sympatier kvar för Assad säger han.

Ahmed berättar att synen av döda människor blivit vardag, i förrgår såg han hur en man fått huvudet bortslitet av en granat, en annan hade fått benet avsprängt, de kunde inte hitta det.

Värst säger han, är flygattackerna.

– De anföll en byggnad och en skola, båda totalförstördes. Tre människor som sökt skydd i skolan dödades, tio skadades, kanske fler, det är svårt att leta i rasmassor säger han.

Också 12-åriga Mohammed har sett många döda, hans kvarter attackerades hårt av stridsvagnar och helikoptrar.

– Jag såg alla raketattacker mot vår gata, flera hus förstördes och överallt på gatan låg det stora stenar från husen säger Mohammed, som är arg för att han inte kan vara kvar hemma.

Mohammed har svårt att somna på nätterna, tänker hela tiden på att helikoptrarna ska komma, han brukar drömma om det också. Han säger att han är rädd att helikoptrarna ska komma också hit.

– Jag är rädd att helikoptrarna ska attackera oss här också, jag vill gärna gå till Turkiet säger han, där min faster är, där kan man vara trygg.

Hans stora bruna ögon är sorgsna som märkta av svarta upplevelser, när han får frågan vad han önskar mest av allt svarar han att han vill åka hem till Aleppo och spela fotboll igen.

Fyra års krig i Syrien

Den här artikeln har lyfts fram i samband med att konflikten i Syrien hållit på i fyra år.

Karta: Ekots rapportering från krigets Syrien

Tidslinje: Detta har hänt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".