Myndigheter misstänker Facebook för lagbrott

1:31 min

De nordiska dataskyddsmyndigheterna har gått samman för att utreda huruvida vissa funktioner på den sociala nätverkssajten Facebook bryter mot lagen, rapporterar SVT Nyheter.

Det gäller bland annat hur Facebook lagrar chattkonversationer mellan användare.

– Ja, det ser jag som väldigt problematiskt och nu har vi sagt från norsk sida att det är ett agerande som antagligen är olagligt. Man ska inte övervaka privat kommunikation, säger Björn Erik Thon, generaldirektör för norska Datainspektionen, till SVT.

De nordiska myndigheterna har också reagerat på den funktion som känner igen människors ansikten på bilder som laddas upp, och automatiskt kopplar ihop dessa med personer som finns på Facebook. Det anses finnas en risk att människor ofrivilligt får sitt namn på bilder som de inte vill vara med.

De nordiska länderna har sedan tidigare haft ögonen på Facebook. I juli förra året begärde de svar på en rad olika frågor om företagets hantering av personuppgifter.

Bakom förfrågningarna stod dataskyddsmyndigheterna i Norge, Sverige, Danmark och Färöarna samt Finland och Åland. Facebook svarade i september, men nu är alltså nya funktioner under luppen.

Enligt Jan Fredriksson, presstalesman för Facebook i Norden, har en genomgång av den irländska datainspektionen visat att det sociala nätverkets funktioner och processer följer lagen.

– Men det fanns också synpunkter på att vi kan vara tydligare med hur saker och ting fungerar, säger han.

Vad gäller kritiken mot att privat kommunikation avlyssnas i chattfunktionen säger Jan Fredriksson att det handlar om ett automatiskt system för att skydda barn från grova övergrepp. Systemet känner igen vissa kriterier och varnar. Uppgifter lämnas bara ut till polis och myndigheter vid väldigt grova brott  

– Vi sitter inte och kollar igenom och avlyssnar chatten, det behöver man inte vara orolig för, säger Jan Fredriksson.

Myndigheterna och Facebook ska ha ett möte någon gång i slutet av september.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista