Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Låga inflationförväntningar bäddar för sänkt ränta

Sänkning skulle stimulera svensk ekonomi
2:05 min

Nya siffror i dag om inflationsförväntningar i svensk ekonomi pekar mot en möjlighet för Riksbanken att sänka räntan vid sitt nästa penningpolitiska möte i september. Det skulle kunna bli en stimulans för svensk ekonomi nu när euroländera bromsar in kraftigt.

Vid förra mötet blev ju beslutet oförändrad ränta på 1,5 procent, och på presskonferensen den 4 juli sa Riksbankschefen Stefan Ingves så här:

– Vi ska en bra bit in i 2013 innan vi ser några räntehöjningar. Sedan kommer räntan att stiga så småningom.

Fortsatt låg ränta en bra bit in på 2013, men frågan är hur låg? Ska man utgå från dagens siffror för inflationsförväntningarna, som har mätts av TNS SIFO Prospera, så finns det utrymme för en sänkning utan att inflationsmålet äventyras.

De tillfrågade, som är inköpschefer i företag och penningmarknadsaktörer, samt arbetsgivare och fackförbund, räknar med 1,4 procents inflation om ett år, 1,8 om två år och 2 procent först om fem år. 2 procent är ju Riksbankens mål.

Utifrån inflationsförväntningarna tror nu de tillfrågade att reporäntan väntas bli lägre än vad som spåddes i juli.

Onsdag 5 september sammanträder Riksbanksdirektionen på nytt efter semestern och dagen därpå får vi veta vad de sex direktörerna har kommit fram till.

Under sommaren har det kommit BNP-siffror för svensk ekonomi och Europa-ekonomi. För svensk del var det fortsatt bra tillväxt för det andra kvartalet och även på årsbasis. Euroländernas tillväxt tappar fart.

Sådant vägs in hos Riksbanken, vars ledning nu under sommaren också har utsatts för hård kritik inifrån huset på Brunkebergs torg, från en av de sex, nämligen Lars EO Svensson. Han företräder minoritetslinjen som menar att reporäntan borde ligga på 0,75 procent.

En sänkning skulle stimulera svensk ekonomi och eventuellt rädda tillväxt och sysselsättning nu när de viktigaste exportmarknaderna, i första hand euroländerna, bromsar in kraftigt.

Eller som Riksbankschefen uttryckte det den 4 juli:

– De orosmoln som finns i Europa är framför allt det som skuggar den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".