1 av 2
Så här ska de nya cigarettpaketen i Australien se ut. Foto: Scanpix
2 av 2
Lena Hallengren. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Flera politiker för varningsbilder på cigarettpaket

"Varningsbild får bättre effekt"
1:37 min

Australiens högsta domstol har beslutat godkänna en lag som från och med december ger cigarettpaket ett helt nytt utseende, med varningsbilder och utan logotyper. Frågan om varningsbilder på cigarettpaketen har diskuterats även i Sverige, även om det inte finns något skarpt förslag.

Tobias från Luleå feströker, och de här paketen skulle kunna få honom att fimpa.

– Det tror jag nog, det är inte så att man vill fortsätta direkt när man ser det där. Absolut inte. Det är ingen trevlig syn direkt, alla rökare borde nog se det där.

I Sverige vill flera politiker att man byter ut varningstexterna mot varningsbilder. Socialdemokraten Lena Hallengren, som är vice ordförande i socialutskottet, tycker att bilder som varnar för hälsofarorna med rökning, i stället för den nuvarande texten, ska bli obligatoriskt även i Sverige.

– Varningstexter finns till för att avskräcka, informera och förhoppningsvis få färre att vilja röka. När vi vet att en varningsbild får bättre effekt, då är det ju värt att pröva det.

Lena Hallengren säger att frågan med varningsbilder på cigarettpaket är en del av diskussionen kring att minska rökningen i Sverige. Andra åtgärder kan vara att butiker inte skyltar med produkterna och förvarar cigaretterna bakom disken.

Däremot har diskussionen aldrig gällt om att ta bort företagens logotype från paketen. Det tycker Lena Hallengren låter väl radikalt.

– Spontant ställer jag mig inte helt positiv till det. Jag har tyckt att det har varit värt att diskutera och kanske pröva huruvida man ska byta ut varningstext mot varningsbild. Men att alla paket ska se likadana ut, och att man inte vet vem som är tillverkare eller producent, det ställer jag mig så här spontant inte särskilt positiv till.

Karin i Luleå, som själv är rökare, tror inte att varningsbilder kommer att avskräcka henne från att röka.

– Nej, det tror jag inte. Jag har rest mycket, och så här har de flesta länderna redan och jag tror man låter bli att titta på dem. Man bara kopplar bort det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".