Henry Ascher. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Barn till asylsökande far illa av låga ersättningar

1:35 min

Den ekonomiska ersättningen till asylsökande har inte höjts på 18 år, och forskning visar att barn i dessa familjer far illa av deras dåliga ekonomi. Det visade sig bland annat att många av barnen inte hade kläder för att kunna vara utomhus i vinterkylan.

Barnläkaren Henry Ascher, även professor i Folkhälsovetenskap, sökte upp asylsökande familjer i en forskningsstudie för ett par år sedan.

– Vi blev chockade av vilka torftiga villkor familjerna levde under. Familjerna var förtvivlade över att skolorna krävde att alla barn skulle ha gymnastikkläder, till exempel. Många barn frös; de hade inte vinterkläder och många gick överhuvudtaget inte ut på vintern.

Migrationsministern Tobias Billström (M) sa iatt man valt att satsa på integration istället för höjda ersättningar.

– De signaler som kommuner har skickat, om problem med integration av de nyanlända, känns som en betydligt viktigare och mer prioriterad fråga än de ersättningar som ges till de som finns i systemet, säger Tobias Billström.

Barnläkaren Henry Ascher menar att det inte går att ställa höjd ersättning mot integration.

– Det är en konstig motsättning. De här låga ersättningsnivåerna fann vi i vår forskning hade en väldigt negativ inverkan på möjligheterna på integration, för att det helt enkelt ställde barnen utanför samhället, säger Henry Ascher.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista