Strider i Damaskus mellan regim och rebeller

Skottlossning mellan syriska rebeller och regeringsstyrkor har utbrutit nära premiärministerns lokaler i Damaskus. Under morgonen skakades staden av en explosion nära ett FN-hotell.

– En eldstrid pågår mellan militären och rebeller i Mazze-distriktet bakom premiärministerns kontor, 100 meter från en ny iransk ambassad som fortfarande är under uppbyggnad, säger SOHR:s Rami Abdel Rahman.

Mazze skakades av hårda strider i mitten på juli sedan regimen inlett en motoffensiv mot rebeller som samlat sina styrkor i flera delar av Damaskus.

På morgonen skakades Damaskus av en explosion, nära ett hotell som används av FN-observatörerna i landet. Tre personer uppges ha skadats i explosionen där sprängmedel ska ha fästs vid en gastank.

Syriska rebeller från Fria syriska armén, FSA, har tagit på sig skulden för bombdådet, rapporterar AFP.

– Operationen var riktad mot en militär samordningscentral, med sprängmedel avsedda att detonera vid ett möte mellan officerare och medlemmar av shabiha-miliserna, säger Maher Nuwaimi, ledare för FSA:s samordningsbefäl.

"Shabiha" betyder spöke och kan beskrivs som löst sammanhängande milisgrupper som stöder regimen.

Under dagen kom också uppgifter om att syriska stridsflygplan i tisdags beskjutit ett sjukhus i en rebellkontrollerad del av Aleppo med raketer. Det rapporterar uppger människorättsgruppen Human Rights Watch, HRW.

Två civila ska ha skadats och byggnaden ska ha fått stora skador, enligt HRW-medarbetare som besökt sjukhuset. En raketattack mot sjukhuset två dagar tidigare ska enligt uppgift ha dödat fyra civila och skadat ytterligare tre.

– Stridsflygplan som attackerar ett sjukhus två gånger på tre dagar indikerar att detta inte var en olycka, säger HRW:s Ole Solvang i ett uttalande.

– Genom att skjuta raketer mot ett tydligt utmärkt sjukhus visar regeringen en flagrant brist på hänsyn för civila liv.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".