1 av 2
Ove Bring, professor i internationell rätt, säger att det blir väldigt svårt för Assange att ta sig till Ecuador även om han får asyl. Foto: Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - Åtalet mot Assange

Svårt ta sig till Ecuador om Assange får asyl

Kan gripas utanför den diplomatiska zonen
2:10 min

I dagarna väntas Ecuador ge besked om Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer att få asyl eller inte. Men eftersom brittisk polis har en arresteringsorder på honom är frågan om han kommer att kunna ta sig till Ecuador.

Nej, säger professorn i internationell rätt, Ove Bring. Den diplomatiska immuniteten utanför en ambassadbyggnad gäller enbart ambassadpersonal.

– Om vi talar om Julian Assange som ska forslas i en diplomatisk bil till en flygplats, så skulle man antagligen inte stoppa bilen, utan man väntar tills bilen stannar vid flygplatsen eller någon annanstans, och sedan ingriper man mot de personer som saknar diplomatisk status vid det tillfället, säger Ove Bring.

För två månader sedan klev Julian Assange in på den ecuadorianska ambassaden i London och ansökte om asyl, för att undgå bli utlämnad till Sverige där han är misstänkt för bland annat våldtäkt.

I samma ögonblick han klev över tröskeln till ambassaden gjorde han sig skyldig till ett brott i Storbritannien i och med att han var frisläppt mot borgen i väntan på beslut om utlämningen.

Men så länge Assange befinner sig inne på ambassaden kan han inte gripas. Däremot kan aldrig en båt eller flygplan innefatta en diplomatisk zon för en person som inte har diplomatisk status. Så att så fort Julian Assange kliver utanför den diplomatiska immunitetszonen kan han gripas.

Enligt Ove Bring finns det bara en enda utväg för Assange att nå Ecuador nu.

– Det krävs en överenskommelse mellan Storbritannien och Ecuador om att han ska få fri lejd på något sätt. Och det kommer ju inte att ske eftersom Storbritannien har internationella förpliktelser under EU-rätten och den europeiska arresteringsordern om att utlämna honom till Sverige.

Och enligt TT så klargjorde det brittiska utrikesdepartementet i går för Ecuador att Assange ska lämnas ut till Sverige.

Det finns ett exempel då en flykt till en ambassad blev en riktigt långdragen historia.

– Under Ungernrevolutionen 1956, så tog sig kardinalen Mindszenty, som var i opposition mot den kommunistiska regeringen i Ungern, till den amerikanska ambassaden.

– De ungerska myndigheterna respekterade att de inte kunde gripa honom på amerikanska ambassaden. Han satt där i 15 år innan han fick fri lejd och kunde ta sig till Italien, säger Ove Bring, professor i internationell rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".