FN-rapport: Regimen bakom massakern i Houla

Mord, tortyr och våldtäkter beordras från högsta nivå
1:34 min

En ny FN-rapport om Syrien konstaterar att både syriska regeringsstyrkor och rebellsidan har gjort sig skyldiga till mord, tortyr och andra brott mot de mänskliga rättigheterna.

Paulo Sergio Pinheiro leder expertkommittén som tagit fram den nya rapporten för FN:s råd för mänskliga rättigheter. Till BBC säger han att rebeller gjort sig skyldiga till krigsbrott, till exempel har man avrättat krigsfångar i brist på fängelser eller utsatt dem för tortyr, men att Syriska regeringsarmén och dess stödtrupper begått betydligt mer omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna.

Mord, tortyr och våldtäkter som beordrats från högsta politiska nivå utan att president Bashar al-Assad nämns vid namn. Den över 200-sidiga rapporten slår också fast att det är regeringstrupper som låg bakom massakern i Houla i maj då 108 civila dödades, däribland 49 barn.

Bortsett från Pinheiro har expertkommittén inte släppts in i Syrien under sitt arbete och man har därför gjort mer än 1 000 intervjuer med i huvudsak personer som lyckats fly ut ur landet.

Rapporten uppmanar FN:s säkerhetsråd att vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa våldet från båda sidor.

Kommittén kommer också uppdatera en sekretessbelagd lista på personer som misstänks ha utfört krigsbrotten och skulle kunna ligga till grund för en utredning av Internationella brottmålsdomstolen i Haag, vilket Kina och Ryssland hittills motsatt sig.

Oppositionssidan uppger att minst 20 000 människor dödats sen revolten i Syrien började.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".