Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Brister i läkemedelsförsäljning rapporteras sällan

"Det var en lång startsträcka"
2:02 min

För två och ett halvt år sedan infördes försäljning av receptfria läkemedel i affärer och på mackar. Sedan dess har Läkemedelsverket fått in 175 rapporter från om allvarliga brister. Men många av de fel som kommunerna upptäcker rapporteras aldrig.

Tanken med försäljning av receptfria läkemedel på andra ställen än öppenvårdsapotek är att öka servicen till medborgarna.

Men kommunerna som har ansvaret för kontrollen av att regelverket efterlevs har först i år på allvar kommit igång med kontrollerna, säger Malin Eklöf, inspektör vid Läkemedelsverket.

– Det var en lång startsträcka för många kommuner. Man ska besluta vilka som ska göra kontrollerna och vilken taxa som ska tas ut. Det är därför vi tror att det inte kommit så många, vi har fått in ett 80-tal rapporter bara i år och det här har ju ändå hållit på i två och ett halvt år ungefär.

De rapporter som kommer in till Läkemedelsverket är de fall då kommunen meddelat ett försäljningsställe en brist och bristen vid en andra kontroll fortfarande inte åtgärdats.

Men majoriteten av de fel och brister kommunerna upptäcker i sina kontroller når aldrig Läkemedelsverket och någon heltäckande bild över hur landets dryga 5 500 försäljningsställen sköter hanteringen av receptfria läkemedel finns i dagsläget inte.

Som exempel kan nämnas att Luleå kommuns miljöinspektör Malin Mattsson, som besökt stadens alla 42 försäljningsställen, konstaterar att inget av dessa sköter sig helt.

– På alla försäljningsställen kan man hitta någon form av brist, det kan vara allt från ganska lätt åtgärdade saker, till lite större brister.

Vanliga brister kan vara att man inte förvarar läkemedlen åtskilda från andra varor, inlåsta eller under direkt uppsikt, att det inte är tydligt skyltat att det är läkemedel eller att det är 18-årsgräns.

Butikerna ska också ha ett eget kontrollprogram för läkemedelshanteringenen. Mycket att hålla reda på säger en butiksägare i centrala Luleå som nyss fått besök av kommunens inspektör.

– Vi hade ju brister, det är klart, men det är lite krångligt, det är vissa saker som inte är så enkla.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".