Skördetröska skördar havre. Foto: Staffan Löwstedt/Scanpix

God spannmålsskörd trots dålig sommar

"De som har en god skörd får bra priser"
1:47 min

Det kan bli ett bra år för många av landets spannmålsbönder. Trots det dåliga sommarvädret ser årets skördar ut att bli bättre än de senaste åren, samtidigt som spannmålspriserna ligger ovanligt högt.

– Om vi tittar på skörden av höstoljeväxter som vi är nästan klara med, så har vi fått in goda rapporter. Vi får in spannmål också, men än så länge är det lite tidigt att uttala sig om kvalité och skördenivåer. Men vi förväntar oss en bra skörd, säger Charlotte Elander, ansvarig för inköp av spannmål på Lantmännen Lantbruk.

Nu går skördetröskorna för fullt på många håll, och de rapporter som Lantmännen får in gör att de tror att deras prognos på en totalskörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd som ärtor, på 5,2 miljoner ton håller. Det är en högre siffra än de två senaste åren som gav ganska dåliga skördar.

Hur kvalitén på spannmålet är, är ännu för tidigt att säga och det dåliga vår- och sommarvädret har påverkat en del enskilda bönder hårt, säger Charlotte Elander.

– Vi har ett år där det är ovanligt stora skillnader över landet. Det finns lantbrukare som drabbats mycket hårt av det myckna regnandet, och det finns lantbrukare som inte drabbats särskilt hårt alls.

Vädret har också ställt det för lantbrukare i bland annat USA och Ryssland där skördarna blivit mycket dåliga. Det har drivit upp priserna på spannmål i sommar, vilket ger ett tufft läge för dom svenska bönder som behöver köpa foder till sina djur, bland annat mjölkbönderna som också pressas av ett lågt mjölkpris. Men för spannmålsbönderna är det höga spannmålspriset positivt.

– Ja, för de som tar en god skörd nu kommer de också få bra priser, säger Charlotte Elander på Lantmännen.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".