Syrien får lämna muslimsk samarbetsorganisation

Sätter ökad press på al-Assad
1:54 min

Syrien utesluts ur Organisationen för muslimskt samarbete OIC, det beslutades på ett möte igår kväll, något som Iran som enda land satte sig emot.

Syrien isoleras allt mer från omvärlden. Efter att arabförbundet stängde av det konflikthärjade Syrien förra året går nu den muslimska samarbetsorganisationen OIC i samma fotspår, det syriska medlemskapet dras in, bestämde organisationen igår kväll.

Det här sker på grund av hur president al-Assad har svarat på den revolt som pågår i landet sedan arabiska våren blossade upp.

OIC, som är ett samarbetsorgan för muslimska stater och som för närvarande har 57 medlemsländer, motiverar avstängningen med att Syriens myndigheter valt att använda militära medel för att lösa krisen i landet. Man uppmanar president Bashar al-Assad att "genast sluta med det våldsamma agerandet".

Mötet, som Syrien själv inte var med på, hölls i islams heliga stad Mecka under ledning av Saudiarabiens kung Abdallah. Å spänningarna mellan värdlandet, som till största del är sunnimuslimskt och grannen Iran på andra sidan persiska viken, där shiiterna dominerar, gjorde sig påminda.

Medan Saudiarabien öppet är för militärt stöd till rebellerna i Syrien står Iran på motsatt sida och motsatte sig, som enda land, och som väntat att Syrien utesluts ur OIC. Iran är syriska regimens närmast allierade i regionen, även om Teheran förnekar att de stödjer den syriska regeringen med vapen och soldater.

Jag är öppet mot att utesluta länder i största allmänhet, ska den iranske utrikesministern Ali Akbar Salehi ha sagt på mötet. Han ska sen ha lagt till att stänga av ett land betyder inte att man löser problemen där, och att han vill se syrierna lösa sina problem inbördes, genom förhandlingar mellan rebeller och regimen.

Organisationen OIC representerar cirka 1,5 miljarder muslimer världen över och att den utesluter Syrien väntas sätta ökad press på president al-Assad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".