Rut- och rot-avdragen är en orsak till att svenskarna blivit mer negativa till svartarbete och skattefusk, tror Skatteverket. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Fler svenskar kritiska till skattefusk

"Vita alternativ mer konkurrenskraftiga"
2:09 min

Det har skett en markant förändring av svenskarnas inställning till skattefusk och svartarbete. Det anses mycket mindre okej nu än för sex år sedan, och det tyder på att skattefusket minskat, enligt Skatteverket.

Rakel Olsson från Taberg utanför Jönköping är en av dem som inte vill anlita svart arbetskraft.

– Nej, nu finns det rot- och rut-avdrag, så då tar man det. Man vill ju alltid komma billigt undan, om man ska vara riktigt ärlig. Men sedan vad samvetet säger... Men rut- och rot, det är toppen, säger hon.

Rut- och rot-avdragen är en orsak till att svenskarna blivit mer negativa till svartarbete och skattefusk, tror Skatteverket. I den undersökning som Skatteverket presenterade på torsdagen tar nästan tre av fyra tar avstånd från svartarbete, jämfört med bara varannan 2006.

Det är också färre som känner någon som skattefuskar eller anlitat svart arbetskraft, och det är också färre som säger att de skulle undanhålla inkomster från beskattning om de kunde.

Sammantaget tyder attitydförändringarna på att det verkliga skattefusket har minskat och på så sätt blir det mer pengar i statskassan, enligt Skatteverket.

– Jag är övertygad om att det här har bidragit till att skatteintäkterna är högre än vad de skulle varit utan den här normförändringen, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket.

Vad tror du ligger bakom normförändringen?

– En faktor kan vara rut- och rot-avdragen, som pressat tillbaka svartarbete och gjort vita alternativ mer konkurrenskraftiga. Men det är också tänkbart att Greklandskrisen har visat hur viktigt det är för ett land att ha ett väl fungerande skattesystem.

– Får man inte in skattepengarna så får man underskott i de offentliga finanserna och ekonomiska problem, säger Ingemar Hansson.

Det har också skett andra regelförändringar, som krav på kassaregister i handeln och informationsutbytesavtal med före detta skatteparadis som till exempel Schweiz, som har gjort det svårare att gömma undan pengar från beskattning.

Men undersökningen visar också att fler är positiva till det svenska skattesystemet än tidigare.

– Vi har ju så mycket gemensamt som vi måste dela, så visst måste vi betala skatt, säger Harald Selvander från Nässjö.

– Det behövs ju, för samhället står ju för till exempel skola och omsorg, säger Ingrid Selvander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".