Rut- och rot-avdragen har gjort det billigare att köpa till exempel städtjänster vitt, och det är en orsak till att fler nu är negativa till svartjobb, tror Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Företagare: Ändrad inställning till vita städjobb

"En otrolig förändring"
2:14 min

Allt fler svenskar tycker att det är fel med skattefusk och svartarbete, visar en under-sökning från Skatteverket. Åsa Storm driver sedan 1999 ett städföretag i Jönköping och har märkt en attitydförändring inom en bransch där tidigare i princip allt gjordes svart.

– I vår bransch var det ganska vanligt förr. Det fanns väl nästan bara det när jag började 1999 och vi började städa vitt i privata hem. Jag fick verkligen förklara vad vi gjorde, att man hade städning på företag och skolor var helt okej, men inte i privata hem, det visste man inte ens att man kunde köpa då. Så det har ju skett en otrolig förändring av detta, säger Åsa Storm.

Tre av fyra tillfrågade tar helt avstånd från svartarbete i den undersökning som Skatteverket presenterat i dag. Det är betydligt fler än 2006 bara varannan tog avstånd från svarta jobb. Även svaren på andra frågor visar att svenskarna blivit mer negativa till skattefusk.

Rut- och rot-avdragen har gjort det billigare att köpa till exempel städtjänster vitt, och det är en orsak till att fler nu är negativa till svartjobb, tror Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

– Vi har också frågor som gäller i vilken mån man känner folk som jobbar svart eller skattefuskar. Även där har det skett väldigt stora förbättringar och det är ett tecken på att det faktiska skattefusket också har minskat.

Men några säkra siffror på att attitydförändringarna verkligen lett till färre svartjobb och mindre skattefusk har Skatteverket inte, och fortfarande ser de flera områden där svartarbete och fusk kan vara stora problem, bland annat i bygg-, taxi- och restaurangsektorn.

Företagaren Åsa Storm tror att efter att rut-avdraget infördes så köper de flesta helst vit städhjälp, men att svartjobb fortfarande finns kvar i branschen.

– Klart det finns, men jag tror att det ändrat sig jättemycket. De som har haft svart städhjälp tror jag tänker över det, varför inte köpa vitt, det är ungefär samma peng med rut-avdraget, man har sina försäkringar som är viktiga och man visar också mer omtanke med dem som jobbar, säger Åsa Storm.

Att det blivit färre svarta jobb i städbranschen har också fått positiva effekter för integrationen, tror Åsa Storm. Av hennes 85 anställda i Jönköping är runt 80 procent födda utrikes och för dem har jobbet betytt otroligt mycket.

– Flerparten har aldrig haft ett jobb innan, så de är stolta och skulle aldrig ta ett svartjobb. Är man utlandsfödd och får ett vitt jobb så påverkar det enormt mycket i familjerna. Att just mamman i familjen har ett jobb, påverkar barnen mycket och det gör att integrationen blir lättare, säger Åsa Storm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".