Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Försvarets uppsägningar i Arbetsdomstolen

"De var inte emot utlandstjänstgöring"
1:59 min

Sedan Försvarmakten 2010 sa upp de anställda som vägrade gå med på de nya reglerna om utlandstjänstgöring har sju personer överklagat att de har blivit uppsagda. Officersförbundet driver nu ett av fallen i Arbetsdomstolen.

Det borde finnas utrymme för mer frivillighet, säger Mikael Boox, ombudsman på Officersförbundet, som har arbetat med överklagandena.

– De hamnade i en situation där de måste väga familj och barn mot möjligheten att arbetsgivaren har en oinskränkt makt att kunna säga att enheten där du jobbar ska utomlands, och du måste följa med.

Flera av dem som har överklagat hade jobbat inom Försvarsmakten länge och när de anställdes fanns det inget krav på utlandstjänstgöring.

När Försvarsmakten gjordes om till ett yrkesförsvar år 2010 erbjöds alla anställda ett nytt avtal som innehöll tvång om att vara tillhands för utlandstjänstgöring. Flera hundra officerare och civilanställda vägrade acceptera de nya villkoren och i oktober samma år blev omkring 400 anställda uppsagda.

– De var inte emot utlandstjänstgöring på något sätt, utan bara att man som individ, som det var tidigare i Försvarsmakten, ska kunna styra lite när man åker iväg, säger Mikael Boox om dem som överklagat.

Anledningen till uppsägningarna var enligt Försvarsmakten arbetsbrist. Men i fallet som nu är uppe i Arbetsdomstolen menar Officersförbundet att det inte är skäl nog. De uppsagda hade kunnat fortsätta arbeta inom Försvarsmakten om det hade funnits tjänster utan krav på utlandstjänstgöring. Enligt Officersförbundet hade man inte behövt införa kravet på alla tjänster på samma gång.

Per-Olof Stålesjö, personaldirektör på Försvarmakten, menar att det är nödvändigt att alla anställda omfattas av samma regler, annars skulle det kunna få konsekvenser för tillit och samspel i en grupp, om till exempel en chef inte vill följa med utomlands.

– Vi bedömde att det inte finns någon yrkeskategori som inte kan komma i fråga för internationell arbetsskyldighet. Därför är det rimligt att alla omfattas av samma arbetsskyldighet.

Arbetsdomstolens dom väntas i september.

Håll dig uppdaterad

Följ Ekot på Facebook
och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".